Digitalne umetnosti

Povezivanjem umetnosti, dizajna, humanistike i novih tehnologija, Departman za digitalne umetnosti neguje jedinstven transdisciplinarni obrazovni pristup, koji studente osnovnih i master studija priprema za uspešan i posvećen stvaralački rad u oblastima vizuelnih komunikacija, filma, fotografije i dizajna zvuka.

Savremenom digitalnom društvu nedostaju autentični i promišljeni digitalni stvaraoci – grafički dizajneri, filmski autori, istraživači, dizajneri igara, zvuka i interakcija, fotografi i programeri – sposobni da zamišljaju, sagledaju i oblikuju nove stvari i nove stvarnosti. Kao odgovor na to, Departman za digitalne umetnosti osmislio je programe osnovnih i master studija, koji studente pripremaju za stvaralački i istraživački rad u oblastima digitalnih umetnosti, kao što su grafički dizajn, dokumentarni, animirani i igrani film, dizajn zvuka, kreativno kodiranje, digitalna produkcija, vizuelizacija podataka, dokumentarna i umetnička fotografija, primenjena muzika, 3D modelovanje i animacija, dizajn publikacija i dizajn društvenih i video igara. Programe je osmislio tim posvećenih, ostvarenih, mladih i iskusnih profesora, umetnika, dizajnera, praktičara i teoretičara. Programi nastoje da pruže studentima specijalistička znanja, praktične veštine, teorijsko razumevanje, kritičke sposobnosti, kao i samopouzdanje za uspešnu i autentičnu karijeru digitalnih umetnika.

Departman za digitalne umetnosti obezbeđuje:
  • podsticajno okruženje Fakulteta za medije i komunikacije, koje, za razliku od tradicionalnog akademskog pristupa, podstiče saradnju među naučnim i umetničkim disciplinama, od psihologije do dizajna interfejsa, od kritičkih studija politike do filmske produkcije, od digitalnog marketinga do 3D animacije;
  • kurikulume koji, pažljivim balansom između obaveznih i izbornih predmeta, studentima omogućuju kreaciju vlastitih užih usmerenja, koja su prilagođena potrebama, talentima i osobenostima svakog pojedinačnog studenta;
  • profesore i saradnike, koji neguju svakodnevni zajednički rad sa studentima na konkretnim projektima, poput izložbi, knjiga, časopisa, filmova, Internet sajtova i video igara;
  • kabinete i studije sa kvalitetnom opremom, koja odgovara zahtevima savremene digitalne produkcije, od kamera i fotoaparata do računarskog hardvera i softvera
  • redovne vanastavne aktivnosti, koje studentima omogućuju umreženost i aktivno učešće u kulturnom životu Beograda, Srbije i regiona; u aktivnosti spadaju organizovanje izložbi, zajedničke posete galerijama, muzejima i bioskopima, vođenja kroz izložbe, organizacija festivala i konferencija, kao i odlasci na srodne konferencije u drugim gradovima u Srbiji i regionu.

 

Na kraju svake školske godine, Departman za digitalne umetnosti postavlja godišnju izložbu izabranih radova studenata osnovnih i master studija. Takođe, profesori, saradnici i studenti Departmana organizuju konferenciju (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik, vode i uređuju studentski časopis za umetnost i komunikacije Propeler i aktivno učestvuju u nacionalnim i regionalnim konferencijama i festivalima, kao što su Plan D, Fluid, itd.

Upis

Za upis na osnovne studije konkurišu kandidati koji imaju završeno srednje četvorogodišnje obrazovanje. Na Fakultetu za medije i komunikacije prijemni ispit nije osmišljen kao sistem eliminacije već kao prva prilika da se upoznamo i da saznamo više jedni o drugima. Prijemni ispit čini motivaciono pismo (do jedne strane teksta o vašim motivima za izbor ovog studijskog programa) i razgovor sa komisijom, na koji ćemo vas pozvati nakon što popunite i pošaljete prijavu za upis. Pored motivacionog pisma, kandidati na razgovor sa komisijom donose i portfolio svojih dosadašnjih radova (radove možete poslati i u digitalnom formatu).

Za upis na master studije konkurišu kandidati koji su tokom prethodnog školovanja ostvarili 240 ESPB ili diplomirali po starom zakonu. Prijemni ispit čini razgovor sa komisijom, na koji ćemo vas pozvati nakon što popunite i pošaljete prijavu za upis.

Kursevi

Izabrani kursevi
Istorija vizuelnih komunikacija
više o kursu
Osnove grafičkog dizajna
više o kursu
Scenario
više o kursu
Dizajn video igara
više o kursu
Ekranska kultura
više o kursu
Dizajn publikacija
više o kursu
Vizuelizacija podataka
više o kursu
Interaktivni dizajn
više o kursu
Programiranje za neprogramere
više o kursu
Interaktivni kompozit
više o kursu
Kreativne strategije
više o kursu

Profesori

RUKOVODILAC DEPARTMANA

Prof. um. Vuk Ršumović
više o predavaču

Prof. dr Jovan Čekić
više o predavaču

Prof. dr Maja Stanković
više o predavaču

Prof. um. Velibor Hajduković
više o predavaču

Doc. dr Uroš Krčadinac
više o predavaču

Doc. dr Nemanja Mitrović
više o predavaču

Doc. um. Snežana Penev
više o predavaču

Doc. um. Milena Đorđević
više o predavaču

Doc. dr Ana Došen
više o predavaču

Prof. um. Borut Vild
više o predavaču

Prof. dr Angelina Milosavljević
više o predavaču

Prof. dr Nataša Teofilović
više o predavaču

Prof. um. Dragan Pavlović
više o predavaču

Prof. um. Dragan Bjelogrlić
više o predavaču

Doc. um. Goranka Matić
više o predavaču

Doc. dr Đorđe Baljozović
više o predavaču

Doc. um. Sabolč Tolnai
više o predavaču

Prof. um. Isidora Nikolić
više o predavaču

Prof. dr Žarko Cvejić
više o predavaču

Prof. dr Predrag Terzić
više o predavaču

Prof. um. Rajko Petrović
više o predavaču

Doc. dr Jakov Munižaba
više o predavaču

Doc. um. Vladimir Perišić
više o predavaču

Doc. dr Mirjana Stošić
više o predavaču

Doc. um. Boško Prostran
više o predavaču

Jelena Maksimović
više o predavaču

Alumni

Ivan Đurović, filmski reditelj
IMDb

Senja Vild, fotograf | Buro 24
@senjamafn

Jovan Pavlović, dizajner
Metaklinika

Ivana Radmanovac, dizajner | RTS
dribbble.com/rdmnvc

Predrag Todorović, fotograf | Diptych
pt photography

Miloš Ćosović, dizajner | Pioniri Communications, Istraživačka stanica Petnica
@vitamin_desko

Katarina Milanović, Content & Video Specialist | Represent communications

Kontakt

Fakultet za medije i komunikacije
Departman za digitalne umetnosti
Karađorđeva 65, Beograd
060/2626 474
069/2626 474
fmk@singidunum.ac.rs