Master studije: Digitalne umetnosti

NOVI STUDIJSKI PROGRAM

Master program Digitalne umetnosti namenjen je svima koji su zainteresovani za istraživanje ogromnog kreativnog polja digitalnih umetnosti koje prevazilazi tradicionalno definisane umetničke medije i discipline. Kroz zajednički kreativni proces, preoblikovaće svoje trenutno razumevanje digitalnih alata, istražujući različite hibridne pristupe i rešenja povezivanjem umetničkog rada, teorije i tehnologija, koji izlaze izvan uskih žanrovskih i medijskih određenja i disciplina.

Master Digitalne umetnosti je interdisciplinarni program, koji kombinuje umetničke i teorijske predmete, osmišljen tako da ponudi različite perspektive na neka od ključnih pitanja danas: šta je savremena umetnost na početku 21. veka? Kako razviti kreativne načine razmišljanja i delovanja u umetnosti? Šta su kreativne strategije? Zašto je kontekstualizacija i kontekstualna senzibilnost neophodna u svetu digitalnih slika koje su u stalnom procesu cirkulacije? Na koji način se prožimaju savremena umetnost, teorija, istraživanje? Kako nove tehnologije kao što su virtuelna i proširena realnost (VR, AR, XR) menjaju i proširuju načine na koje pravimo, prezentujemo i doživljavamo umetnost? Da li je skok u virtuelno promenio način funkcionisanja umetnosti na isti način kao što su tehnička reprodukcija (fotografija i film) i masovna proizvodnja slika promenile umetnost u 20. veku? Na koji način nas video umetnost uvodi u digitalnu paradigmu? Kako postati filmmaker? Kako film i fotografija mogu biti alati u umetničkom istraživanju? Šta je subverzivni dizajn i zašto je neophodan u neoliberalnom svetu? Na koji način programiranje može da bude umetnička strategija za neprogramere? Kako osmisliti video igru? Kako kreirati svet u video igri?

Program je koncipiran tako da ohrabri studentkinje i studente da prošire svoj profesionalni potencijal u domenima umetničkih i humanističkih praksi, da unaprede svoje poznavanje digitalnih tehnologija u oblasti vizuelnih komunikacija, filma, fotografije, zvuka i novih medija, kombinuju tradicionalne tehnike sa digitalnim medijima i uđu u svet gejminga i video igara. Stečena znanja i veštine moćiće da primene u individualnim i kolaborativnim projektima različitih domena: umetničko-izlagački rad, gejm dizajn, grafički i veb dizajn, film, fotografija, dizajn zvuka, 3D animacija, umetnička instalacija, interaktivni dizajn, online i tradicionalno izdavaštvo.

Kroz predavanja, praktičnu nastavu, radionice, istraživački, grupni, individualni i mentorski rad polaznici i polaznice stiču znanja, sposobnosti i kompetencije za samostalno i grupno umetničko delovanje i istraživanje u digitalnom okruženju. Završni master rad je umetničko-istraživački projekat koji se realizuje uz mentorsku superviziju i zadovoljava uslove za izlaganjem u profesionalnim uslovima i deo je budućeg portfolija svakog polaznika.

Nakon završetka studija stiče se zvanje master digitalni umetnik.

Kontakt

MS: Digitalne umetnosti
Departman za digitalne umetnosti
Karađorđeva 65, Beograd
011/2626 474
060/2626 474
digitalneumetnosti@fmk.edu.rs

fmk@singidunum.ac.rs

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.