Osnovne studije:
Digitalne umetnosti

Tokom četiri godine osnovnih studija na Departmanu za digitalne umetnosti studentkinje i studenti stiču fundamentalna znanja u oblastima savremene umetnosti i teorije, vizuelnih komunikacija, filma, fotografije, dizajna zvuka i dizajna igara. Program spaja savremene stvaralačke prakse, humanističke teorije i razumevanje računarskih tehnologija sa ciljem da studentkinje i studenti nauče da gledaju, maštaju, oblikuju, stvaraju i razmišljaju.

 
 
 
 

Program osnovnih studija digitalnih umetnosti integriše umetničke, dizajnerske, medijske i humanističke discipline. Program se sastoji od pet usmerenja: vizuelne komunikacije, film, fotografija, dizajn zvuka i dizajn igara. Svako usmerenje nudi najvažnija specijalistička znanja i veštine iz te oblasti. Istovremeno, studenti i studentkinje se podstiču da razmišljaju izvan svojih disciplina i povezuju sa drugim usmerenjima i oblastima. Uz podršku profesora i saradnika, svaki student i studentkinja Departmana za digitalne umetnosti dobija mogućnost da oblikuje sopstveno obrazovanje i napravi kvalitetan portfolio kao polazište za svoj budući profesionalni rad.

Vizuelne komunikacije su usmerenje za buduće grafičke dizajnere, tipografe, ilustratore i animatore, dizajnere publikacija, kao i dizajnere infografika, interfejsa, interakcija i korisničkog iskustva. Studenti uče kako da inovativno povežu tekst, grafiku, audio, video, animaciju i interaktivne elemente, tako što prolaze kroz sve faze kreativnog procesa: od skiciranja i promišljanja ideja i koncepata, preko razvoja specifičnog vizuelnog jezika i njegove primene na štampane i digitalne medije, do oblikovanja publikacija, rada na interaktivnim projektima, kao i kreiranja čitljivih i upečatljivih vizuala koji prenose složene informacije i poruke.

Film priprema studente da postanu reditelji i producenti kratkih i dugometražnih dokumentarnih, animiranih i igranih filmova. Studenti prolaze kroz sve faze nastajanja filma: od početne ideje, pisanja projekta, scenarija i produkcije filma, do snimanja, režije i plasiranja filma. U tome im pomažu iskustva najznačajnijih autora iz prošlosti, upoznavanje sa različitim narativnim modelima dokumentarnog, eksperimentalnog i igranog filma kao i iskustva najznačajnijih savremenih autora iz zemlje i okruženja.

Fotografija je usmerenje na kojem se kroz teorijsku nastavu i praktični rad nudi širok spektar saznanja iz oblasti ovog medija i savremene umetnosti. Pored digitalne fotografije, istorije i osnova analogne fotografije, rada u klasičnoj foto-laboratoriji, postavki svetla za portrete i ostale fotografske žanrove, izrade fotograma, veština u fotošopu, studenti i studentkinje se upoznaju sa fotožurnalizmom, dokumentarnom, komercijalnom i modnom fotografijom kao i konceptualnom fotografijom da bi na kraju studija stekli uvid u najnovije tehnike kompozitne i sintetičke fotografije.

Dizajn zvuka je prostor između primenjene muzike, savremene obrade zvuka i klasičnog muzičkog obrazovanja. Studenti uče kako se snima i montira zvuk i kako se pravi muzika za džingl, reklamu, pozorišnu predstavu ili video-igru. Studenti uče šta je poetika zvuka, kako se o zvuku razmišlja i koliko je zvuk značajan medij u savremenoj digitalnoj kulturi.

Dizajn igara (Game Design) je novo usmerenje na Departmanu za digitalne umetnosti, koje uvodi u medij računarskih, društvenih i video igara. Studenti prolaze kroz složen i uzbudljiv proces produkcije jedne igre, od osmišljavanja koncepta, preko razvijanja interaktivne i modularne priče, pisanja scenarija za igru, dizajna vizuelnih elemenata, razumevanja 3D grafike i animacije i upoznavanja sa programerskim tehnikama. Studenti se podstiču da o igrama razmišljaju kao o kompleksnoj izražajnoj formi, poput filma ili romana.

Upis

Na Fakultetu za medije i komunikacije prijemni ispit nije osmišljen kao klasičan sistem eliminacije, već kao prva prilika da se upoznamo i da saznamo više jedni o drugima. Prijemni ispit se sastoji od motivacionog pisma koji pišete kod kuće i portfolija svojih dosadašnjih radova, testa iz engleskog jezika i opšte kulture, kao i praktičnog rada na zadatu temu u kojem ćete dobiti priliku da iskažete svoju kreativnost.

Nakon što popunite i pošaljete prijavu za upis, sastavite motivaciono pismo (do jedne strane teksta o vašim motivima za izbor ovog studijskog programa), nakon čega ćemo vas pozvati na razgovor sa komisijom – prilika da pokažete vaše sposobnosti komunikacije, izražavanja i prezentacije. Pored motivacionog pisma, kandidati na razgovor sa komisijom donose i portfolio svojih dosadašnjih radova (radove možete doneti i u digitalnom formatu).

Kursevi

Izabrani kursevi
Istorija vizuelnih komunikacija
više o kursu
Osnove grafičkog dizajna
više o kursu
Scenario
više o kursu
Dizajn video igara
više o kursu
Ekranska kultura
više o kursu
Dizajn publikacija
više o kursu
Interaktivni dizajn
više o kursu
Interaktivni kompozit
više o kursu

Profesori

RUKOVODILAC DEPARTMANA

Prof. dr Jovan Čekić
više o predavaču

Prof. dr Angelina Milosavljević
više o predavaču

Prof. dr Maja Stanković
više o predavaču

Prof. um. Velibor Hajduković
više o predavaču

Prof. um. Rajko Petrović
više o predavaču

Doc. dr Oleg Jeknić
više o predavaču

Doc. dr Uroš Krčadinac
više o predavaču

Doc. dr Nemanja Mitrović
više o predavaču

Jelena Maksimović
više o predavaču

Prof. um. Borut Vild
više o predavaču

Prof. dr Nataša Teofilović
više o predavaču

Prof. um. Dragan Pavlović
više o predavaču

Doc. um. Goranka Matić
više o predavaču

Doc. dr Đorđe Baljozović
više o predavaču

Doc. dr Ana Došen
više o predavaču

Doc. um. Sabolč Tolnai
više o predavaču

Mane Radmanović
više o predavaču

Boško Prostran
više o predavaču

Prof. um. Isidora Nikolić
više o predavaču

Prof. dr Žarko Cvejić
više o predavaču

Prof. dr Predrag Terzić
više o predavaču

Prof. um. Vuk Ršumović
više o predavaču

Doc. dr Jakov Munižaba
više o predavaču

Doc. um. Vladimir Perišić
više o predavaču

Doc. dr Mirjana Stošić
više o predavaču

Snežana Penev
više o predavaču

Milena Đorđević
više o predavaču

Alumni

Ivan Đurović, filmski reditelj
IMDb

Predrag Todorović, fotograf | Diptych
pt photography

Jovan Pavlović, dizajner | Metaklinika

Kontakt

OS: Digitalne umetnosti
Departman za digitalne umetnosti
Karađorđeva 65, Beograd
+381 11 2626 474
fmk@singidunum.ac.rs