Osnovne studije:
Digitalne umetnosti

Tokom četiri godine osnovnih studija na Departmanu za digitalne umetnosti studentkinje i studenti stiču fundamentalna znanja u oblastima savremene umetnosti i teorije, vizuelnih komunikacija, filma, fotografije i dizajna zvuka. Program spaja savremene stvaralačke prakse, humanističke teorije i razumevanje računarskih tehnologija sa ciljem da studentkinje i studenti nauče da gledaju, maštaju, oblikuju, stvaraju i razmišljaju.

 
 
 
 

Program osnovnih studija digitalnih umetnosti integriše umetničke, dizajnerske, medijske i humanističke discipline. Program se sastoji od četiri usmerenja: vizuelne komunikacije, film, fotografija i dizajn zvuka. Svako usmerenje nudi najvažnija specijalistička znanja i veštine iz te oblasti. Istovremeno, studenti i studentkinje se podstiču da razmišljaju izvan svojih disciplina i povezuju sa drugim usmerenjima i oblastima. Uz podršku profesora i saradnika, svaki student i studentkinja Departmana za digitalne umetnosti dobija mogućnost da oblikuje sopstveno obrazovanje i napravi kvalitetan portfolio kao polazište za svoj budući profesionalni rad. Po završetku studijskog programa student stiče zvanje Diplomirani umetnik digitalnih medija.

Vizuelne komunikacije su usmerenje za buduće grafičke dizajnere, tipografe, ilustratore i animatore, dizajnere publikacija, kao i dizajnere infografika, interfejsa, interakcija i korisničkog iskustva. Studenti uče kako da inovativno povežu tekst, grafiku, audio, video, animaciju i interaktivne elemente, tako što prolaze kroz sve faze kreativnog procesa: od skiciranja i promišljanja ideja i koncepata, preko razvoja specifičnog vizuelnog jezika i njegove primene na štampane i digitalne medije, do oblikovanja publikacija, rada na interaktivnim projektima, kao i kreiranja čitljivih i upečatljivih vizuala koji prenose složene informacije i poruke.

Film priprema studente da postanu reditelji i producenti kratkih i dugometražnih dokumentarnih, animiranih i igranih filmova. Studenti prolaze kroz sve faze nastajanja filma: od početne ideje, pisanja projekta, scenarija i produkcije filma, do snimanja, režije i plasiranja filma. U tome im pomažu iskustva najznačajnijih autora iz prošlosti, upoznavanje sa različitim narativnim modelima dokumentarnog, eksperimentalnog i igranog filma kao i iskustva najznačajnijih savremenih autora iz zemlje i okruženja.

Fotografija je usmerenje na kojem se kroz teorijsku nastavu i praktični rad nudi širok spektar saznanja iz oblasti ovog medija i savremene umetnosti. Pored digitalne fotografije, istorije i osnova analogne fotografije, rada u klasičnoj foto-laboratoriji, postavki svetla za portrete i ostale fotografske žanrove, izrade fotograma, veština u fotošopu, studenti i studentkinje se upoznaju sa fotožurnalizmom, dokumentarnom, komercijalnom i modnom fotografijom kao i konceptualnom fotografijom da bi na kraju studija stekli uvid u najnovije tehnike kompozitne i sintetičke fotografije.

Dizajn zvuka je prostor između primenjene muzike, savremene obrade zvuka i klasičnog muzičkog obrazovanja. Studenti uče kako se snima i montira zvuk i kako se pravi muzika za džingl, reklamu, pozorišnu predstavu ili video-igru. Studenti uče šta je poetika zvuka, kako se o zvuku razmišlja i koliko je zvuk značajan medij u savremenoj digitalnoj kulturi.

Upis

PREUZMI ILI PRELISTAJ BROŠURU ZA BUDUĆE STUDENTE

Za upis na osnovne studije konkurišu kandidati koji imaju završeno četvorogodišnje srednjoškolsko obrazovanje. Za direktan upis na II i III i IV godinu studija konkurišu kandidati koji su završili studije ili studiraju, a stekli su uslov za upis na II, III odnosno IV godinu studija na nekom od srodnih fakulteta. Svi kandidati će biti pozvani na prijemni ispit nakon što popune i pošalju prijavu za upis.

Na Fakultetu za medije i komunikacije prijemni ispit nije osmišljen kao klasičan sistem eliminacije, već kao prva prilika da se upoznamo i da saznamo više jedni o drugima. Nakon što popunite i pošaljete prijavu za upis, sastavite motivaciono pismo (do jedne strane teksta o vašim motivima za izbor ovog studijskog programa), nakon čega ćemo vas pozvati na razgovor sa komisijom koji je prilika da pokažete vaše sposobnosti komunikacije, izražavanja i prezentacije. Pored motivacionog pisma, kandidati na razgovor sa komisijom donose i portfolio svojih dosadašnjih radova (radove možete poslati i u digitalnom formatu).

Kursevi

Izabrani kursevi
Istorija vizuelnih komunikacija
više o kursu
Osnove grafičkog dizajna
više o kursu
Scenario
više o kursu
Dizajn video igara
više o kursu
Ekranska kultura
više o kursu
Dizajn publikacija
više o kursu
Interaktivni dizajn
više o kursu
Interaktivni kompozit
više o kursu

Profesori

RUKOVODILAC DEPARTMANA

Prof. um. Vuk Ršumović
više o predavaču

Prof. um. Borut Vild
više o predavaču

Prof. dr Jovan Čekić
više o predavaču

Prof. dr Maja Stanković
više o predavaču

Prof. um. Velibor Hajduković
više o predavaču

Prof. um. Rajko Petrović
više o predavaču

Doc. dr Uroš Krčadinac
više o predavaču

Doc. dr Nemanja Mitrović
više o predavaču

Doc. um. Snežana Penev
više o predavaču

Jelena Maksimović
više o predavaču

Prof. dr Angelina Milosavljević
više o predavaču

Prof. dr Nataša Teofilović
više o predavaču

Prof. um. Dragan Pavlović
više o predavaču

Doc. um. Goranka Matić
više o predavaču

Doc. dr Đorđe Baljozović
više o predavaču

Doc. dr Ana Došen
više o predavaču

Doc. um. Sabolč Tolnai
više o predavaču

Doc. um. Boško Prostran
više o predavaču

Prof. um. Isidora Nikolić
više o predavaču

Prof. dr Žarko Cvejić
više o predavaču

Prof. dr Predrag Terzić
više o predavaču

Doc. dr Jakov Munižaba
više o predavaču

Doc. um. Vladimir Perišić
više o predavaču

Doc. dr Mirjana Stošić
više o predavaču

Doc. um. Milena Đorđević
više o predavaču

Alumni

Ivan Đurović, filmski reditelj
IMDb

Predrag Todorović, fotograf | Diptych
pt photography

Jovan Pavlović, dizajner | Metaklinika

Kontakt

OS: Digitalne umetnosti
Departman za digitalne umetnosti
Karađorđeva 65, Beograd
+381 11 2626 474
060/2626 474
fmk@singidunum.ac.rs