Osnovne studije: Digitalne umetnosti

Tokom četiri godine osnovnih studija na Departmanu za digitalne umetnosti studentkinje i studenti stiču fundamentalna znanja u oblastima savremene umetnosti i teorije, vizuelnih komunikacija, filma, fotografije i dizajna zvuka. Program spaja savremene stvaralačke prakse, humanističke teorije i razumevanje računarskih tehnologija sa ciljem da studentkinje i studenti nauče da gledaju, maštaju, oblikuju, stvaraju i razmišljaju.

PREUZMI BROŠURU

Program osnovnih studija digitalnih umetnosti integriše umetničke, dizajnerske, medijske i humanističke discipline. Program se sastoji od četiri usmerenja: vizuelne komunikacije, film, fotografija i dizajn zvuka. Svako usmerenje nudi najvažnija specijalistička znanja i veštine iz te oblasti. Istovremeno, studenti i studentkinje se podstiču da razmišljaju izvan svojih disciplina i povezuju sa drugim usmerenjima i oblastima. Uz podršku profesora i saradnika, svaki student i studentkinja Departmana za digitalne umetnosti dobija mogućnost da oblikuje sopstveno obrazovanje i napravi kvalitetan portfolio kao polazište za svoj budući profesionalni rad. Po završetku studijskog programa student stiče zvanje Diplomirani umetnik digitalnih medija.

Vizuelne komunikacije su usmerenje za buduće grafičke dizajnere, tipografe, ilustratore i animatore, dizajnere publikacija, kao i dizajnere infografika, interfejsa, interakcija i korisničkog iskustva. Studenti uče kako da inovativno povežu tekst, grafiku, audio, video, animaciju i interaktivne elemente, tako što prolaze kroz sve faze kreativnog procesa: od skiciranja i promišljanja ideja i koncepata, preko razvoja specifičnog vizuelnog jezika i njegove primene na štampane i digitalne medije, do oblikovanja publikacija, rada na interaktivnim projektima, kao i kreiranja čitljivih i upečatljivih vizuala koji prenose složene informacije i poruke.

Film priprema studente da postanu reditelji i producenti kratkih i dugometražnih dokumentarnih, animiranih i igranih filmova. Studenti prolaze kroz sve faze nastajanja filma: od početne ideje, pisanja projekta, scenarija i produkcije filma, do snimanja, režije i plasiranja filma. U tome im pomažu iskustva najznačajnijih autora iz prošlosti, upoznavanje sa različitim narativnim modelima dokumentarnog, eksperimentalnog i igranog filma kao i iskustva najznačajnijih savremenih autora iz zemlje i okruženja.

Fotografija je usmerenje na kojem se kroz teorijsku nastavu i praktični rad nudi širok spektar saznanja iz oblasti ovog medija i savremene umetnosti. Pored digitalne fotografije, istorije i osnova analogne fotografije, rada u klasičnoj foto-laboratoriji, postavki svetla za portrete i ostale fotografske žanrove, izrade fotograma, veština u fotošopu, studenti i studentkinje se upoznaju sa fotožurnalizmom, dokumentarnom, komercijalnom i modnom fotografijom kao i konceptualnom fotografijom da bi na kraju studija stekli uvid u najnovije tehnike kompozitne i sintetičke fotografije.

Dizajn zvuka je prostor između primenjene muzike, savremene obrade zvuka i klasičnog muzičkog obrazovanja. Studenti uče kako se snima i montira zvuk i kako se pravi muzika za džingl, reklamu, pozorišnu predstavu ili video-igru. Studenti uče šta je poetika zvuka, kako se o zvuku razmišlja i koliko je zvuk značajan medij u savremenoj digitalnoj kulturi.

Kontakt

OS: Digitalne umetnosti
Departman za digitalne umetnosti
Karađorđeva 65, Beograd
+381 11 2626 474

060/2626 474
digitalneumetnosti@fmk.edu.rs
fmk@singidunum.ac.rs

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.