Osnovne studije: Novinarstvo i studije medija

Novinari imaju ključnu ulogu u doba infodemije, u kojem je toliko sadržaja koje usvajamo i delimo da je sve teže prepoznati i odrediti relevantnost informacija. Medijska pismenost je neophodna za razumevanje vremena u kojem živimo, kao i za aktivno i odgovorno učestvovanje u društvenom, ekonomskom i političkom životu.

PREUZMI BROŠURU

Na osnovnim studijama novinarstva kritički i kreativno promišljamo medije, kreiramo sadržaje zaslužne za odgovorno oblikovanje javnog prostora, uspešno odgovarajući na izazove koje podrazumeva rad u medijima 21. veka. Kroz četvorogodišnje osnovne studije, studenti stiču interdisciplinarna znanja povezujući različite forme novinarstva i medijske produkcije – od štampe, televizije, radija, podkasta i internet portala, preko filmova i serija, do muzičkih spotova i medijskih kampanja.

Po završetku studijskog programa student stiče zvanje Diplomirani novinar.

Zašto studije novinarstva na FMK?
  • Kurikulumi koji, povezivanjem obaveznih i izbornih predmeta, studentima omogućavaju kreaciju specifičnih vlastitih usmerenja, koja su prilagođena interesovanjima i talentima svakog studenta.
  • Profesori, saradnici i studenti svakodnevno rade zajedno na konkretnim projektima, organizuju različite događaje, sprovode novinarski istraživački rad i simuliraju realne situacije u medijskim okruženjima.
  • Nastavni kadar, koji pored naučno-akademske karijere ima i višegodišnje iskustvo kroz novinarski i urednički rad u medijskim kućama u zemlji i inostranstvu.
  • Gostovanja domaćih i stranih medijskih stručnjaka, koji studentima prenose neposredno iskustvo iz svoje bogate novinarske karijere.
  • Nastava u adekvatnom prostoru za učenje, dostupnost relevantne akademske i stručne literature u biblioteci, kabineti i studiji sa kvalitetnom opremom koja odgovara zahtevima savremene digitalne medijske produkcije, uključujuči rad u softverima za kreiranje komunikacijskih kampanja, upotrebu kvalitetnih kamera i fotoaparata, kao i dostupne prostorije za kreativni rad, omogućavaju odgovarajuću pripremu i realizaciju nastavnih i vannastavnih aktivnosti.
  • Stimulativno okruženje Fakulteta za medije i komunikacije podstiče saradnju među različitim profesionalnim, naučnim i umetničkim disciplinama.
  • Organizovane vannastavne aktivnosti studentima omogućavaju umreženost i aktivno učešće u medijskom i kulturnom životu Beograda, Srbije i regiona.
Kontakt

OS: Novinarstvo i studije medija
Departman za medije i komunikacije
Karađorđeva 65, Beograd
060/2626 474
011/2626 474
medijikomunikacije@fmk.edu.rs

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.