Master studije: Međunarodni odnosi i diplomatija

Međunarodni odnosi i diplomatija utiču na rat i mir, sukobe i saradnju, bogatstvo i siromaštvo, moć i društvene promene, kao i ponašanja globalnih aktera – od država, do predsednika, do korporacija. Na ovom master programu studenti stiču teoretske i praktične alate koji su im neophodni za suočavanje sa najvažnijim međunarodnim izazovima 21. veka.

Program obezbeđuje sticanje teorijskih znanja i veština primenjenih političkih nauka u međunarodnim odnosima i diplomatiji, kao i specifična stručna znanja koja će omogućiti studentima da se nakon završenih studija profesionalno bave spoljnom politikom, međunarodnim odnosima, diplomatsko-konzularnim poslovima i javnom diplomatijom, kao i da karijeru grade u naučnim i akademskim institucijama, kompanijama i međunarodnim organizacijama. Kroz jednogodišnje master studije, studenti stiču interdisciplinarna znanja – od metodologije naučno-istraživačkog rada do kulturne diplomatije, od međunarodne diplomatije do međunarodnog prava, od diplomatske prakse do budućnosti dipomatije u globalnom i digitalnom svetu. Po završetku studijskog programa student stiče zvanje Master politikolog.

Upis

Za upis na master studije konkurišu kandidati koji su tokom prethodnog školovanja ostvarili 240 ESPB ili diplomirali po starom zakonu. Prijemni ispit čine motivaciono pismo i razgovor sa komisijom, na koji ćemo vas pozvati nakon što popunite i pošaljete prijavu za upis.

Kursevi

Neki od kurseva koje ćete slušati na ovom programu su:
Globalna istorija političkih sistema
više o kursu
Međunarodna diplomatija
više o kursu
Introduction to Comparative Politics
više o kursu
Peace & Conflict Studies: from the Balkans to the Middle East
više o kursu
Kulturna diplomatija
Međunarodno pravo

Profesori

RUKOVODILAC DEPARTMANA

Prof. dr Jelisaveta Blagojević
više o predavaču

Prof. dr Orli Fridman
više o predavaču

Prof. dr Marija Đorić
više o predavaču

Mirko Mrkić
više o predavaču

Prof. dr Rastko Močnik
više o predavaču

Prof. dr Rade Pantić
više o predavaču

Prof. dr Igor Štiks
više o predavaču

Prof. dr Žarko Cvejić
više o predavaču

Kontakt

MS: Međunarodni odnosi i diplomatija
Departman za studije politike
Karađorđeva 65, Beograd
+381 11 2626 474
studije.politike@fmk.edu.rs