Gostujući profesori

U okviru međunarodnog Visiting Lecturer Programa na Fakultetu za medije i komunikacije odvijaju se naučne diskusije i teorijske debate sa nekim od najznačajnijih teoretičara, umetnika i aktivista današnjice.

 
 
 
 
 
 
 

Prof. Etjen Balibar (Paris X Nanterre / University of California Irvine)

Čuveni svetski filozof Etjen Balibar, profesor filozofije na Université Paris X Nanterre i University of California Irvine, gostovao je krajem 2012. godine na Fakultetu za medije i komunikacije, u organizaciji Centra za medije i komunikacije FMK i Katedre za master program iz studija realnosti.

U sklopu posete profesora Balibara, Fakultet za medije i komunikacije je organizovao dva događaja: predstavljanje prevoda Balibarove knjige Nasilje i civilnost, objavljene u izdanju Centra za medije i komunikacije i Multimedijalnog instituta MAMA, Zagreb (Original: Étienne Balibar, Violence et Civilite, Les Editions Galille, Paris, 2010); i okrugli sto na temu European Construction at Final Crisis?, u kome su uz profesora Balibara učestvovali i Obrad Savić, Jovan Čekić i Jelisaveta Blagojević (FMK), Petar Milat i Tomislav Medak (MAMA, Zagreb). Oba događaja bila su otvorena za javnost.

Prof. Džudit Batler (University of California, Berkeley)

Čuvena američka filozofkinja Džudit Batler (University of California, Berkeley) je u novembru 2015. gostovala u Beogradu u okviru Međunarodne konferencije How to Act together: From Collective Engagement to Protest, gde je održala izuzetno posećeno predavanje pod nazivom Vulnerability/Resistance.

Konferenciju je organizovao Institut za filozofiju i društvenu teoriju, u saradnji sa Fakultetom za medije i komunikacije, Centrom za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci (CAS SEE) i Kulturnim centrom Beograda (KCB).

Prof. dr Erhard Busek (South-Eastern Cooperative Initiative / Universität Wien)

Profesor Erhard Busek je uticajni austrijski političar, vicepremijer Austrije u periodu između 1991. i 1995. godine, potom specijalni predstavnik austrijske vlade za pitanja proširenja Evropske Unije. Od 2002. godine, Busek je obavljao dužnost specijalnog koordinatora Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope. Trenutno je koordinator Inicijative za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SECI) i upravnik Instituta za regiju Dunava i centralne Evrope. Njegovo ime nosi i nagrada koju godišnje dodeljuje medijska organizacija za jugoistočnu Evropu SEEMO za doprinos boljem razumevanju među ljudima u regionu.

Prof. dr Erhard Busek održao je otvoreno predavanje Mediji kao preduslov za više demokratije na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu u aprilu 2016. godine.

Prof. Gil Anidžar (Columbia University, New York)

U okviru programa Visiting Lecturer, Centar za medije i komunikacije FMK je organizovao okrugli sto posvećen radu gostujućeg predavača na Fakultetu za medije i komunikacije, profesora Gila Anidžara, sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku. Okrugli sto On the Christian Question održan je na Fakultetu za medije i komunikacije u januaru 2013. godine.

Razgovor je organizovan povodom izdanja poslednje knjige profesora Gila Anidžara iz trilogije o Hriščanstvu – Blood: A Critique of Christianity (Columbia University Press, New York, 2013), kao i prevoda njegove knjige Semiti, koja je objavljena u biblioteci FMK-a – Philoxenia.

Profesor Anidžar je tokom četiri semestra držao kurseve studentima osnovnih i master studija na FMK.

Prof. Lev Manovič (City University of New York / University of California, San Diego)

Lev Manovich, ugledni profesor na Odeljenju za vizuelne umetnosti Kalifornija Univerziteta u San Dijegu i Gradskog univerziteta Njujorka, razgovarao je sa studentima i profesorima Fakulteta za medije i komunikacije tokom dvodnevne posete Srbiji u maju 2015. godine, u okviru edukativnog projekta Media Art.

Lev Manovič je autor čuvene knjige Jezik novih medija (The Language of New Media, 2001.) koja se smatra najiscrpnijom istorijom medija posle Mekluana. Rođen je u Moskvi gde je studirao slikarstvo, arhitekturu i računarsko programiranje. Jedan je od vodećih teoretičara novih medija. Od 1981. živi u Njujorku gde je magistrirao na studijama eksperimentalne psihologije. Osnivač je i direktor Inicijative za softverske studije (Software Studies Initiative).

Prof. Katrin Malabu (Kingston University London / University of California, Irvine)

Katrin Malabu gostujuće predavanje na Fakultetu za medije i komunikacije

Katrin Malabu (Catherine Malabou) je jedna od najistaknutijih francuskih filozofkinja. Radi u Centru za istraživanja moderne evropske filozofije na Univerzitetu Kingston u Londonu i na Kalifornijskom univerzitetu u Irvinu.

Beogradska poseta Katrin Malabu, u organizaciji Fakulteta za medije i komunikacije i Francuskog instituta u Beogradu, zamišljena je kao predstavljanje njenog filozofskog promišljanja inteligencije, plastičnosti mozga, konflikta između biološke i simboličke strane života, veštačke inteligencije, spajanja života i mašine. Malabu je u februaru 2018. godine na FMK održala otvoreno predavanje “Filozofsko propitivanje veštačke inteligencije – na putu u dolinu sablasnosti”.

Prof. Bruno Latur (Sciences Po Paris / London School of Economics)

Bruno Latur gostujući profesor na FMK

Bruno Latur – francuski filozof, sociolog, antropolog i jedan od najuticajnijih teoretičara našeg doba – gostovao je na Fakultetu za medije i komunikacije u septembru 2017. godine. U centru njegovih istraživanja su pitanja političke ekologije, modernosti i naučne metode, koje Latur u sklopu svojih brojnih interdisciplinarnih projekata nastoji da presloži i osavremeni tako da se mogu nositi s izazovima klimatskih, tehnoloških i kulturalnih promena.

Beogradska poseta Bruna Latura zamišljena je kao predstavljanje recentnih promišljanja ka jednom novom poimanju prirode i kulture.  Latur je u okviru posete Beogradu održao otvoreno predavanje “Suočavanje sa Zemljom / Facing Gaia” u Kulturnom centru Beograda, razgovor o novim modusima istraživanja u Francuskom institutu, kao i seriju razgovora sa profesorima Fakulteta za medije i komunikacije.

Gostovanje Bruna Latura u Beogradu i Zagrebu su organizovali Fakultet za medije i komunikacije u Beogradu i Multimedijalni institut iz Zagreba, u saradnji sa Francuskim institutima u Srbiji i Hrvatskoj, Kulturnim centrom Beograda, Booksom i Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Prof. Lu Marinof (City College of New York)

Profesor i doktor filozofije Lu Marinof (Lou Marinoff), vodeći predavač na Gradskom koledžu Njujorka i predsednik Američkog udruženja praktičnih filozofa, gostovao je u avgustu 2014. godine na Fakultetu za medije i komunikacije, u okviru Trinaeste međunarodne konferencije o filozofskoj praksi pod radnim naslovom Filozofska praksa kao profesija i nova paradigma u filozofiji.

Prof. Marinof je studirao filozofiju na Londonskom univerzitetskom koledžu. Autor je više knjiga na temu filozofskog savetovanja: Platon, a ne prozak, Terapija za duševno zdrave (Dereta, 2018), The Power of Tao (2014), The Inner Philosopher: Conversations on Philosophy’s Transformative Power (2012), The Middle Way (2007), The Big Questions. How philosophy can change your life (2003), itd.

Profesor Marinof je nakon izlaganja na Fakultetu za medije i komunikacije dao intervju dnevnom listu Danas.

Prof. Tomas Bauer (Universität Wien)

Fakultet za medije i komunikacije je u okviru projekta Medijska pismenost u maju 2012. godine organizovao gostovanje profesora dr Tomasa Bauera sa Univerziteta u Beču (Universität Wien), koji je studentima Fakulteta za medije i komunikacije održao radionicu pod nazivom Media Literacy In Context of Social Change.

Profesor Bauer je sa studentima Fakulteta za medije i komunikacije na radionici razgovarao o aktuelnom razvoju i novim paradigmama u teorijama medija i komunikacija, ulozi medija u društvenoj promeni, medijskoj pismenosti i građenju medijske kulture.

Prof. Teri Smit (University of Pittsburgh)

Profesor Teri Smit (Terry Smith) sa Univerziteta u Pitsburgu je istoričar umetnosti, kritičar, autor i umetnik. Živi u Pitsburgu, Njujorku i Sidneju. Od 2001. godine radi kao profesor komparativne istorije umetnosti i teorije (Professor of Contemporary Art History and Theory) na Departmanu za istoriju umetnosti i arhitekture na Univerzitetu u Pitsburgu. Takođe je član odbora pitsburškog Muzeja Endija Vorhola (The Andy Warhol Museum).

Profesor Smit održao je otvoreno predavanje pod nazivom Critical Connectivity u Kući kulture Fakulteta za medije i komunikacije, u okviru Međunarodne naučne konferencije Beyond the Crisis in the Humanities: Transdisciplinary Transformations of Contemporary Discourses on Art and Culture u organizaciji FMK, u aprilu 2015. godine.

Prof. Hiroši Išiguro (Osaka University, Japan)

Jedan od istraživača sa Liste 100 svetskih genija i naučnik koga nazivaju čovekom koji je napravio sopstvenu kopiju, profesor Hiroši Išiguro, održao je predavanje studentima FMK na temu Androidi i mediji: gde povući liniju između ljudi i robota, oktobra 2012. godine.

Profesor Išiguro je kao direktor Laboratorije za inteligentnu robotiku na Univerzitetu Osaka u Japanu sa svojim timom razvio novu generaciju čovekolikih robota – takozvane aktroide, robote koji sasvim nalikuju čoveku, imaju facijalne ekspresije i pokazuju osećanja. Išiguro se bavi istraživanjima koja pokušavaju da naprave humanoide koji su verna kopija čoveka i projektovao je robota koji je, prema njegovim rečima, potpuno istovetan njemu samom.

Prof. Šantal Muf (University of Westminster, UK)

Ugledna profesorka političkih nauka na Univerzitetu Vestminster u Velikoj Britaniji Šantal Muf koautorka je Hegemonije i socijalističke strategije (sa Ernestom Laklauom, 1985) – knjige koja je označila teorijski zaokret na evropskoj levici, a njenu političku teoriju prevela u postmarksističku fazu. Rođena u Belgiji, studirala je na univerzitetima u Parizu i Eseksu. Predavala je na mnogim katedrama Evrope, Severne i Južne Amerike. Od 1989. do 1995. bila je direktorka programa Međunarodnog koledža za filozofiju u Parizu. Danas je Šantal Muf profesorka političke teorije na Univerzitetu u Vestminsteru u Engleskoj. Autorka je i dela Povratak političkog (1993), Demokratski paradoks (2000) i O političkom (2005).

Šantal Muf održala je studentima Fakulteta za medije i komunikacije predavanje pod naslovom Politics and the dynamics of passions.

Prof. Idit Zertal (Hebrew University of Jerusalem / Universität Basel)

Profesorka Idit Zertal (Idith Zertal) je istaknuta izraelska istoričarka i esejistkinja, autorka brojnih dela o jevrejskoj, cionističkoj i izraelskoj istoriji. Predavala je istoriju i studije kulture na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu i Interdisciplinarnom centru “Herzliya”. Poslednjih godina predaje na Univerzitetu u Bazelu, istražuje i piše u Tel Avivu. Bila je gostujuća profesorka na Univerzitetu u Čikagu i Školi visokih studija društvenih nauka u Parizu (EHESS), kao i viša naučna saradnica u istraživačkim institutima u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i Izraelu. Profesorka Zertal redovno drži predavanja u SAD, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj i Izraelu.

Neke od najčuvenijih publikacija profesorke Zertal su: “From Catastrophe to Power: The Holocaust Survivors and the Emergence of Israel”, Berkeley: University of California Press, 1998; “Israel’s Holocaust and the Politics of Nationhood”, Cambridge University Press, 2005. (preveden na osam jezika); kao i koautorsko delo “Lords of the Land: The War Over Israel’s Settlements in the Occupied Territories, 1967-2007”, Nation Books, New York, 2007.

Poslednjih 15 godina Idit Zertal se bavi političkom filozofijom Hane Arent, čije je “Izvore totalitarizma” prevela na hebrejski jezik 2010. godine, i bila glavna urednica serije najznačajnijih publikacija Hane Arent u Izraelu.

Centar za komparativne studije konflikta Fakulteta za medije i komunikacije organizovao je otvoreno predavanje profesorke Idit Zertal pod nazivom “Oh, What a Lovely/Useful Catastrophe: On Victims, Victimhood, and Victimizers.” Profesorka Idit Zertal na predavanju je govorila o načinima na koje su nacionalne zajednice, u ovoj “eri žrtava”, postale opčinjene sopstvenom prošlošću, kao i na koji način one neguju sopstvene kolektivne traume – dok poriču one drugih nacija – kao konstitutivne i utemeljujuće mitove i nacionalne kultove, oblikujući sebe kao zajednicu žrtava. Zertal će se osvrnuti i na opasne efekte bezuspešnih traganja za isceljenjem i ponovnim uspostavljanjem ovih zajednica-žrtava; objasniće mehanizme njihovog samopredstavljanja kao večitih žrtava, koji generišu i opravdavaju politiku osvete i organizovanog nasilja protiv neprijatelja – bilo izmišljenog ili stvarnog, ni na koji način povezanog sa izvornom traumom – tako stvarajući neprestani proces viktimizacije i novih katastrofa.

Prof. Džodi Din (Hobart and William Smith Colleges, New York)

Džodi Din (Jodi Dean), profesorka političke teorije i teorije medija na koledžu Hobart and William Smith u Njujorku, SAD, održala je predavanje i promociju knjige Komunistički horizont u Kući kulture Fakulteta za medije i komunikacije, u junu 2015. godine.

Džodi Din predaje političku teoriju i teoriju medija u Ženevi, u državi Njujork. U svojim istraživanjima i radovima bavi se prostorom i mogućnošću savremene politike. Bila je urednica časopisa Feminism and the New Democracy (1997), Cultural Studies and Political Theory (2000), (sa Paul A. Passavant) Empire’s New Clothes: Reading Hardt and Negri (2004),i mnogih drugih. Napisala je jedanaest knjiga od kojih su najvažnije: Solidarity of Strangers (1996), Aliens in America (1998), Publicity’s Secret (2002), Zizek’s Politics (2006), Democracy and Other Neoliberal Fantasies (2009), Blog Theory: Feedback and Capture in the Circuits of Drive (2010).

Predavanje Džodi Din bilo je uvodno predavanje u međunarodnu konferenciju Thinking Beyond Capitalism u organizaciji Instituta za filozofiju i društvenu teoriju (IFDT), Francuskog instituta u Srbiji i Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu.

Prof. Talal Asad (City University of New York – CUNY)

Profesor Talal Asad, koji dolazi sa City University of New York, ugledni je antropolog i društveni teoretičar u oblasti postkolonijalizma i studija hrišćanstva i islama.

Među njegovim delima, ističu se knjige Formacije sekularnog: hrišćanstvo, islam, modernost (Formations of the Secular: Christianity, Islam, Modernity), zatim Genealogije religije (Genealogies of Religion: Discipline and Reasons of Power in Christianity and Islam), kao i Ideja antropologije islama (The Idea of an Anthropology of Islam).

U aprilu 2008. godine, profesor Asad održao je studentima FMK predavanje na temu Samoubilački terorizam i opravdani rat.

Prof. Braha L. Etinger (European Graduate School – EGS, Switzerland)

Prof. Bracha L. Etinger (European Graduate School – EGS, Switzerland) je poznata autorka, umetnica i psihoanalitičarka, zainteresovana za teme poput feminizma, ljudskih prava i etike.

Prof. Etinger održala je na Fakultetu za medije i komunikacije kurs pod nazivom The World Is Gone, I Must Carry You: Daring the Shock of EMUN (Trust). On the Transjective Subreal in Art and Psychoanalysis, u okviru Letnje škole za seksualnosti, kulture i politike 2014. godine, u organizaciji Centra za istraživanje kultura, politika i identiteta (IPAK.Centar) i Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu.

Prof. Orjenka Matković (L'Institut de Psychosomatique Pierre Marty, France)

Profesorka Orjenka Matković sa Instituta za psihosomatiku iz Pariza, klinički je psiholog i eminentna međunarodna psihoanalitičarka i psihosomatičarka.

Prof. Matković je gostujuća predavačica na Departmanu za psihologiju Fakulteta za medije i komunikacije, gde od 2014. godine studentima master programa Primenjena psihologija drži kurs Psihosomatika.

Uz to, prof. Matković organizuje seminare studentima psihologije, psihoterapeutima i edukantima različitih psihoterapijskih modaliteta.

Prof. Oren Jiftahel (Ben-Gurion University, Israel)

Profesor Oren Jiftahel sa Univerziteta Ben-Gurion u Izraelu poznati je teoretičar u oblasti političke geografije. Posmatrajući izraelsko-palestinski konflikt kroz komparativni okvir, profesor Jiftahel piše o etnokratskim režimima u Izraelu, Šri Lanki, Estoniji i Južnoafričkoj Republici (Ethnocracy: Land and Identity Politics in Israel/Palestine). Pored akademskog rada, Oren Jiftahel je i jedan od najuticajnijih mislilaca i aktivista u oblasti ljudskih prava u Izraelu.

Letnja škola komparativnih studija konflikta 2013. i Centar za komparativne studije konflikta Fakulteta za medije i komunikacije organizovali su otvoreno predavanje profesora Jiftahela, Politička geografija Izraela/Palestine: aparthejd ili konfederacija? Profesor Jiftahel predstavio je izraelsko-palestinski konflikt iz ugla političke geografije. Govorio je o dilemama akademika, intelektualaca, političara i kreatora zvanične politike o mogućim budućim odnosima Izraela i Palestine. Da li politike ove dve države mogu da koegzistiraju? Da li će se izraelska okupacija produbiti i dodatno nalikovati režimima aparthejda?

Prof. Đulija Sisa (University of California, Los Angeles – UCLA)

Dr Đulija Sisa je profesorka na departmanima političkih i klasičnih nauka na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu (UCLA). Diplomirala je na Università degli Studi di Pavia (Collegio Ghislieri) 1977. godine, magistrirala na École des hautes études en sciences sociales (EHESS) u Parizu 1979. godine, gde je odbranila i doktorsku disertaciju 1983. godine.

Radila je kao istraživačica u Laboratoriji za društvenu antropologiju pri Nacionalnom centru za naučna istraživanja u Parizu (CNRS) i profesorka na Univerzitetu Johns Hopkins u Sjedinjenim Američkim Državama.

Autorka je brojnih dela o istoriji, antropologiji i filozofiji starog sveta, među kojima izdvajamo: Greek Virginity (Boston, Harvard UP, 1989); Le Plaisir et le Mal. Philosophie de la drogue (Paris, 1997); The Daily Life of the Greek Gods (Stanford UP, 2000); L’âme est un corps de femme (Paris, Odile Jacob, 2000).

Prof. Đulija Sisa održala je u Kući kulture Fakulteta za medije i komunikacije otvoreno predavanje pod nazivom Veal roast à la mode de Kant. Genealogy of the “sexual objet”, u junu 2014. godine.

Prof. Džek Halberstam (University of Southern California – USC)

Jedan od najvećih zvezda savremenih rodnih i kvir teorija, Džek Halberstam, transrodna je osoba i aktivista, kao i kritičar savremene umetničke, filmske i književne scene.

U ime neuspeha – bio je naziv tribine na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Neuspeh ili propast samo je jedno od polja interesovanja ovog teoretičara i hroničara promena savremene kulturne scene danas, koja intrigiraju već iz samih naslova njegovih dosad objavljenih knjiga – Gotski horor i tehnologija monstruma (1995), Ženska muževnost (1998), te Kvir umetnost neuspeha (2011) do najnovije Gaga feminizam: Seks, rod i kraj normalnosti (2012).

Prof. Henk van Asen (Yale University School of Art)

U oktobru 2011. godine gostujuće predavanje studentima FMK održao je proslavljeni grafički dizajner Henk van Asen (Yale University School of Art), koji je govorio o elementima procesa, sadržaja / forme, strukture i konteksta u oblikovanju knjiga, a pored sopstvenih radova, predstavio je i studentske projekte.

U svom radu u studiju i u nastavi prof. Van Asen insistira na promišljenom i dubokom razumevanju tipografije. Među njegovim klijentima ističu se Abrams, New York; Rizzoli, New York; Malba, Buenos Aires; GeGo Foundation, Caracas; Guggenheim Museum, New York; Museum of the City of New York; Museum of Fine Arts, Houston; FotoFest, Houston; New York Public Library; kao i Museum of Arts and Design, New York.

Prof. Ignacija Marija Bartolini (Università degli Studi di Palermo)

Profesorka Ignacija Marija Bartolini (Ignazia Maria Bartholini) je redovna profesorka na Katedri za sociologiju i filozofiju Univerziteta u Palermu. Stručna oblast profesorke Bartolini je nasilje u partnerskim odnosima.

Profesorka Bartolini održala je gostujuće predavanje na Departmanu za socijalni rad Fakulteta za medije i komunikacije, gde je sa studentima osnovnih i master studija razgovarala o nasilju u partnerskim odnosima i dinamici nasilnih veza, kao i o problemima identiteta u partnerskim odnosima i ulogama posmatrača.

Predavanje je bilo otvoreno za javnost.

Dr Maksin Dejvid (Leiden University, NL / University of Kent, UK)

Dr Maksin Dejvid (Maxine David), profesorka političkih nauka na Univerzitetu u Lajdenu, Holandija (European Studies, Leiden University), je od 2011. godine gostujuća predavačica na Letnjoj školi komparativnih studija konflikta na FMK, gde je studentima iz svih krajeva sveta održala kurseve iz oblasti spoljne politike, globalizacije i međunarodnih intervencija. Posebna oblast interesovanja i istraživanja dr Dejvid je spoljna politika Rusije, Velike Britanije i Evropske Unije.

Međunarodna Letnja škola za komparativne studije konflikta održava se svakog leta od 2010. godine na Fakultetu za medije i komunikacije u organizaciji Centra za komparativne studije konflikta (CFCCS).

Dr Omar Karlo Đoakino Đelo (Università del Salento / Sigmund Freud University Vienna)

Dr Omar Karlo Đoakino Đelo (Omar Carlo Gioacchino Gelo) sa Departmana za psihoterapiju Univeziteta Sigmund Freud iz Beča i Departmana za istoriju, društvo i humanističke nauke Univerziteta Salento iz Lećea, Italija održao je predavanja iz oblasti istraživanja u psihoterapiji studentima osnovnih i master studija psihologije na Fakultetu za medije i komunikacije 2015. i 2016. godine.

Dr Đelo trenutno vodi master i doktorske studije na SFU iz oblasti psihoterapije i međunarodni istraživački projekat koji ispituje mehanizme terapijske promene tokom emocionalno/fokusirane psihoterapije depresivnih stanja.

Dr Iršad Mandži (New York University – NYU)

Dr Iršad Mandži (Irshad Manji) je kanadska spisateljica, novinarka i predavačica na Njujorškom univerzitetu (New York University – NYU).

2012. godine dr Manji održala je predavanje studentima Fakultet za medije i komunikacije povodom objavljivanja srpskog izdanja njene knjige Alah, sloboda i ljubav, u organizaciji Fakulteta za medije i komunikacije, organizacije GARIWO iz Sarajeva i Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Više o radu Irshad Manji možete pročitati na njenom Veb sajtu, a ovde možete poslušati razgovor o knjizi Alah, sloboda i ljubav.

Haime Garsija (School of Visual Arts – SVA, New York)

Haime Garsija (Jaime Garcia), pomoćnik direktora za prijem studenata prestižne Škole za vizuelne umetnosti iz Njujorka (School of Visual Arts – SVA) održao je u aprilu 2014. javno predavanje u Novoj Iskri, u organizaciji Fakulteta za medije i komunikacije, Kulturnog centra Beograda i NVO Blokovi.

Garsija je boravio u Beogradu povodom projekta Slike iz podzemne koji je predstavljen od 3. do 24. aprila u Knez Mihailovoj ulici. Predavanje je bilo posvećeno ciklusu postera Slike iz podzemne i Školi za vizuelne umetnosti.

Izložba Slike iz podzemne je post festum događaj međunarodne konferencije (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik.

Rudolf Friling (San Francisco Museum of Modern Art)

Rudolf Friling, ugledni kustos Muzeja moderne umetnosti u San Francisku (SFMoMA) održao je razgovor sa studentima i predavačima Departmana za digitalne umetnosti FMK o aktuelnim temama prezentacije i kolekcioniranja video umetnosti, u junu 2015. godine. Friling je u Beogradu i u Novom Sadu održao predavanja Umetnost participacije i Muzej kao producent, u okviru edukativnog projekta Media Art.

Rudolf Friling je autor je brojnih izložbi i koautor više publikacija. Studije humanističkih nauka završio je na Slobodnom univerzitetu u Berlinu (Freie Universität Berlin). Bio je kustos i istraživač u Centru za umetnosti i medije (ZKM) u Karlsrueu, a od 2006. radi kao kustos za medijske umetnosti u Muzeju moderne umetnosti u San Francisku (SFMoMA).

Kirjaki Polihroni M.A., C.G.P. (Institut Antropos Atina / European Family Therapy Association)

Kirjaki Polihroni (Kyriaki Polychroni) je predsednica Evropske asocijacije za porodičnu terapiju (European Family Therapy Association – EFTA), klinički psiholog, edukator i supervizor sistemske porodične terapije.

U oktobru 2012. godine Polihroni je održala radionicu Partnerska terapija fokusirana na emocije, namenjenu studentima i predavačima Departmana za psihologiju Fakulteta za medije i komunikacije, kao i široj stručnoj javnosti.

Radionica je realizovana u saradnji sa Asocijacijom sistemskih terapeuta (AST) Srbije.