Medijsko pravo

By 14.12.2017Kursevi

Medijsko pravo

Studenti će se upoznati sa osnovama medijskog prava, kao mlade pravne discipline koja ima za svrhu regulisanje rada medija.

Upoznaćemo se sa pravima i obavezama poziva medijskog radnika i na taj način savladati veštinu izveštavanja na način kojim se ne ugrožavaju osnovna ljudska prava. Takvo izveštavanje će poboljšati i učvrstiti poziciju medijskog radnika kao verodostojnog nosioca profesije, čijem se informisanju veruje i koji ne stavlja senzacionalizam u prvi plan. Budući medijski radnici će, kroz ovaj predmet, biti upoznati sa svim opasnostima koje nosi senzacionalističko izveštavanje, izveštavanje o pojavama, događajima i ličnostima koje nije praćeno istraživačkim radom, dok će, s druge strane, biti ukazano na uporedna rešenja prisutna u državama koja su sinonim za slobodno i ozbiljno izveštavanje. Približićemo način rada koji je osnov za zanimljivo, utemeljeno, provereno i zakonito izveštavanje, što je temelj zaštite profesije kojom studenti ovog kursa nameravaju da se bave.

Teme

Sloboda izražavanja, medijsko pravo, zaštita privatnosti, pojam štete, intelektualna svojina, elektronski mediji, pozitivno pravo, rad medija, rad medijskih radnika

Predavač

Mirko Mrkić
mirko.mrkic@fmk.edu.rs

Program

OS: Novinarstvo i studije medija
Departman za medije i komunikacije