Tehnike i logika medijskog izveštavanja

By 14.12.2017Kursevi

Tehnike i logika medijskog izveštavanja

Studenti ovladavaju tehnikama medijskog izveštavanja kroz pripremu, rad na terenu, istraživanje, prikupljanje građe, obradu i korišćenje prikupljenog materijala.

Objasnićemo logiku teksta/priloga i različite načine kvalitetnog izveštavanja i popunjavanja medijskog prostora. Posvetićemo posebnu pažnju magazinskom tekstu, kao jednoj od ključnih formi/žanrova u novinarstvu — uspešno savladavanje ove forme predstavlja temelj mnogih drugih novinarskih veština i znanja. Pored toga, studenti će se upoznati sa odnosima u redakciji, hijerahijom u medijima i različitim, često spornim pitanjima autorstva i autonomije novinarskog rada. Kurs se bavi i različitim pitanjima reprezentacije, stila i forme koji su važni ili korisni pri bavljenju novinarskim poslom u uslovima kada su građani zasićeni informacijama i medijskim sadržajima. Analiziraćemo i načine na koje okruženje utiče na rad novinara i naglasak ćemo staviti na “poštovanje” čitalaca/gledalaca/slušalaca.

Teme

Mediji, vrste izveštavanja, uređivačka politika, organizacija i sastav redakcije, medijski žanrovi, intervjuisanje, pitanje aktuelnosti, konferencije za medije, magazinski tekstovi, stil, skraćenice i poštapalice, analiza

Predavač

Dragan Ilić
dragan.ilic@fmk.edu.rs

Program

OS: Novinarstvo i studije medija
Departman za medije i komunikacije