Dr Danica Igrutinovićdocent

Rođena je u Beogradu, gde je završila osnovnu školu „Stari grad“ i Prvu beogradsku gimnaziju. Diplomirala je na katedri za anglistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu 2005. godine i time stekla zvanje profesor engleskog jezika i književnosti. Poslediplomske studije nastavlja na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, gde brani magistarsku tezu “Voda kao metafora u književnosti britanskog modernizma: Srce tame, Pusta zemlja, Uliks, Ka svetioniku” 2008. godine, a zatim i doktorsku disertaciju “Figure materijalnog i telesnog u Šekspirovim tragedijama i problemskim dramama” 2014. godine, čime stiče zvanje doktora književnih nauka.

Tokom magistarskih studija kao stipendistkinja Ministarstva nauke radi na projektu “Srpsko usmeno stvaralaštvo u balkanskom kontekstu pri Institutu za književnost i umetnost” (2005-2008). Od 2008. godine u svojstvu nastavnice engleskog jezika radi na Fakultetu za medije i komunikacije. Između 2014. i 2016. godine učestvovala je kao istraživačica u regionalnom projektu “Representation of Gender Minority Groups in Media: Serbia, Montenegro and Macedonia” koji je finansirao RRPP – Univerzitet u Friburgu, a čiji je nosilac bio Fakultet za medije i komunikacije.Tokom rada na ovom projektu uspostavila je međunarodnu saradnju sa istraživačima i istraživačkim institucijama u Velikoj Britaniji, Holandiji i Belgiji, i ta saradnja i dalje traje.

Objavila je više od petnaest radova iz oblasti književnosti i analize medijskog diskursa, na teme vezane za filozofiju, religiju, rod, seksualnost, i politiku. Od 2014. godine radi kao lektor/korektor za časopis Belgrade Journal of Media and Communications. Prevela je dva romana i veliki broj naučnih radova.

Kursevi profesora

Engleski jezik

Religija, rod i kultura

Oblast istraživanja

Književnost, analiza medijskog diskursa

Kontakt

danica.igrutinovic@fmk.edu.rs

Izabrane publikacije

Ecce Homo in Sweden and Serbia: State, Church, and Blasphemy. Public Discourses About Homosexuality and Religion in Europe and Beyond. Palgrave Macmillan, 2020.

Shakespeare’s sweet and not-so-sweet nothings: henoses and/or kenoses? Synergy 13 (2/2017), 2017.

Pride Parades and/or Prayer Processions: Contested Public Space in Serbia #Belgrade Pride 2014. Journal of Empirical Theology 28 (2), 2015.

Nothing of Woman: The Feminine Void of Matter in Shakespeare. Belgrade English Language and Literature Studies 6, 2014.

The Snotgreen Sea: Water as Metaphor in Joyce’s Ulysses. Facta Universitatis: Languages and Literature 11 (1), 2013.

The Afflicted Spirits Here in the Prison: Religious Allegory in Measure for Measure. Philologia 7, 2009.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.