Jelena Maksimovićdocent

Diplomirala FTV montažu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je stekla i zvanje Master dramski i audio-vizuelni umetnik – filmski i televizijski montažer. Radi na Departmanu za digitalne umetnosti FMK od 2015. godine.  Kao montažerka, korediteljka i koscenaristkinja radila je na filmovima koji su prikazivani na internacionalnim filmskim festivalima u Kanu, Veneciji, Berlinu, Lokarnu, Roterdamu, Torontu, Sarajevu… Pored filma, ostvarila je brojne saradnje na polju video radova, prostornih instalacija, pozorišnih predstava.

Predavala je na regionalnoj filmskoj radionici ACTIVE u Kruševu (2015), filmskoj radionici KVV u Sarajevu (2016), Slobodna zona Junior u Beogradu (2016, 2018, 2019), Beldocs radionici za dokumentarne projekte u Beogradu (2017), Dokufest radionici za srednjoškolce u Prizrenu (2017)… Osvojila je brojne nagrade, kao što su: Nagrada za najbolju montažu za “Leto bez meseca” na Festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma (Beograd, 2014); Nagrada za najbolju montažu za film ”Tranzicija” na Festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma (Beograd, 2016); Nagrada za najbolju montažu za ”Dubinu dva” na Beldocs-u (Beograd, 2016); Nagrada za najbolju montažu za film ”Tranzicija” na Pančevo film festivalu (2016); Nagrada za najbolju montažu filma “Dubina dva” na Festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma (Beograd, 2017); Nagrada Fondacije Marko Glušac za najbolju filmsku montažerku u 2017. godini; Nagrada Živko Nikolić na Festivalu u Herceg Novom 2019.

Njen prvi dugometražni dokumentarni film “Taurunum boy”, koji je korežirala sa Dušanom Grubinom, prikazivan je na brojnim festivalima, poput Cinema du reel u Parizu, Torino International Film Festival, Black Canvas, Zagrebdox, DokuFest, Beldocs… Film “Domovine” je drugi dugometražni film koji je režirala, prikazan na festivalima FID Marsej, Viennale, Mar Del Plata, Festival autorskog filma, Doc Lisboa…

Kursevi profesora

Umetnost filmske montaže

Osnovne faze rada na filmu

Dokumentarni film

Oblast istraživanja

Film, filmska montaža

Kontakt

jelena.maksimovic@fmk.edu.rs

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.