21.10.2022 / Departman za medije i komunikacije


SINOS pozvao studente prve godine FMK da mu se pridruže

Studenti prve godine Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum, danas su na času profesora Stanka Crnobrnje osim redovnog imali i predavanje o značaju sindikalnog organizovanja.

SINOS Fakultet za medije i komunikacije

Predsednica Sindikata novinara Srbije (SINOS) Dragana Čabarkapa poručila je budućim kolegama da ih pravi izazovi očekuju tek posle završetka studija: „Novinarstvo je lep ali i nesiguran poziv. Uz zadovoljstvo bavljenja ovom profesijom idu i razočarenja. Najveće je, verovatno, kada se grubo suočite sa činjenicom da javno mnjenje ne kreiraju novinari već centri moći, preko svojih medija i urednika“ – kazala je Čabarkapa.

Ona je ukazala na to da nema nezavisnih medija ali ima profesionalnog novinarstva i da se za to moramo boriti kao i za dostojanstvene uslove rada i pristojne plate.
„To možemo samo ako smo organizovani u snažne sindikate kao naše kolege u Evropskoj (EFJ) i Međunarodnoj federaciji novinara (IFJ), čiji smo članovi. Bićemo slobodni onoliko kolko smo spremni da se borimo za to“ – rekla je Čabarkapa.

Studentima se obratio i Dejan Gligorijević, član Izvršnog odbora Sindikata novinara Srbije i njegov predstavnik u Evropskoj federaciji novinara/EFJ. Gligorijević je upozorio da se mladi na Fakultetu za medije i komunikacije uče veštini novinarske profesije, organizovanju proizvodnje u medijima ili digitalnom marketingu ali da je posebna obaveštenost potrebna za početak rada u medijima.

Gligorijević je nabrojao osnovne principe koji se tiču radnih prava novinara i medijskih radnika. Oni su promovisani u Povelji Evropske federacije novinara:
To su: pravo zaposlenih na udruživanje; pravo na pisani ugovor; pravo na kolektivno pregovaranje; zabrana diskriminacije u radnim odnosima; pravo na odmor i odvajanje od neprekidnog kontakta sa firmom i drugi principi.

Budući novinari, producenti i marketinški stručnjaci pitali su – koliko traje probni rad, da li svaki početak profesionalnog rada podrazumeva i volontiranje (beskonačno) i da li se zna koliko taj period traje. Odgovor je bio iskren u u skladu sa realnom situacijom, jer prekarni (nesigurni) rad je godinama prisutan u medijima.

„Te i mnoge druge diskutabilne situacije koje nastaju nakon završetka fakulteta pojedinac teško rešava bez organizovane pomoći i zaštite od strane sindikata“ – poručili su Čabarkapa i Gligorijević i pozvali studente da pristupe u posebnu – studentsku sindikalnu sekciju gde će moći da pitaju i saznaju ono što ih zanima o budućem radu u medijima i kako da znanje sa fakulteta primene na radnom mestu koje nekada nudi pristojne uslove za rad, a češće zaposleni moraju sami da se izbore za njih.

Na važnost učlanjivanja u novinarska udruženja i sindikate ukazao je i profesor Crnobrnja: „U prirodi svakog poslodavca je da na neki način iskoristi zaposlenog. Tome se  može suprotstaviti samo jaka organizacija. Jedan prut je lako slomiti ali snop – nije.“

Razgovor sa studentima deo je kampanje “Usudi se, pridruži se” koju uz podršku Međunarodne federacije novinara sprovodi SINOS.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.