19.03.2024 / Vera Despotović


Svetski dan socijalnog rada – podrška inicijativi Društva socijlanih radnika za unapređenje sistema socijalne zaštite

Međunarodni dan socijalnog rada, koji se obeležava 19. marta, pruža priliku da se osvrnemo na značaj ove profesije, koja se uprkos svom neospornom društvenom doprinosu, često suočava sa stigmom i nedostatkom javnog priznanja.

U zemlji poput Srbije, gde su ekonomske nejednakosti, socijalne tenzije i drugi izazovi svakodnevna stvarnost, uloga socijalnih radnika postaje sve važnija. Za održavanje zdravog i pravednog društva, uloga ove profesije je od ključne važnosti zbog poslova koje obavljaju socijalni radnici:

  • pružaju podršku različitim ranjivim grupama u društvu, uključujući decu, starije osobe, osobe sa invaliditetom, žrtve nasilja, beskućnike, migrante, siromašne i druge socijalno ugrožene.
  • bore se za socijalnu pravdu, zalažući se za jednakost, inkluziju i poštovanje ljudskih prava za sve članove društva, posebno za one koji su marginalizovani ili diskriminisani;
  • doprinose prevenciji socijalnih problema i pružanju podrške u kriznim situacijama.
  • podižu svesti o društvenim problemima i promovišu pozitivne promene u društvu, edukujući ljude o njihovim pravima, mogućnostima i načinima kako da se bore protiv diskriminacije i nepravde.

Kako onda objasniti zašto je profesija socijalnog rada često nepravedno zapostavljena, marginalizovana i nedovoljno vrednovana?

Socijalni rad je povezan sa društvenim problemima poput siromaštva, nasilja u porodici, migracija, zavisnosti od droga ili mentalnih oboljenja i sl. Stigmatizacija ovih pojava često se prenosi i na profesiju socijalnih radnika, čineći ih manje poželjnim ili cenjenim u društvu. Finansiranje socijalnih programa i institucija često je nedovoljno, što ograničava resurse dostupne socijalnim radnicima za pružanje podrške. Nedostatak finansijske podrške može dovesti do preopterećenosti socijalnih radnika i smanjenja kvaliteta pružene usluge. Nedovoljna i nepotupna informisanost o ovoj profesiji može dovesti do nedostatka poštovanja i priznavanja njenog značaja. Socijalni rad često nije politički prioritet kao neke druge oblasti kao npr ekonomija ili vojska čime se zanemaruju socijalni programi i potrebe što može rezultirati nedostatkom podrške i ulaganja u socijalni rad. Nedostatak javne percepcije o uspehu u ovom polju može dodatno umanjiti njen ugled. Socijalni rad često se ne ističe u medijima kao „uspešna“ ili „prestižna“ karijera, što može smanjiti interes mladih za ulazak u ovu profesiju.

Kako bismo mogli da radimo na unapređivanju profesije socijalnih radnika i njihovoj većom afirmaciji u društvu?

Ovaj proces zahteva holistički pristup koji uključuje različite nivoe, uključujući obrazovanje, podršku institucija, političke inicijative i promociju svesti. Evo nekoliko preporuka za dostizanje ovih ciljeva:

Važno je osigurati visok kvalitet obrazovanja za buduće socijalne radnike, ali i omogućiti kontinuirano usavršavanje i profesionalni razvoj za već zaposlene. Neophodno je povećanje resursa i podrške, kako finansijske tako i adekvatnih radnih uslova i supervizije. Potrebno je raditi na promovisanju pozitivnih priča o uspesima socijalnih radnika, kao i edukacija javnosti o njihovoj ulozi i značaju. Razvijati političke inicijative koje podržavaju socijalne programe, inkluziju, pravednost i ljudska prava mogu stvoriti povoljniji okvir za rad socijalnih radnika. Unapređivati partnerstvo sa zajednicom kroz koje bi socijalni radnici bili aktivno uključeni u zajednice u kojima rade, čime bi bolje identifikovali njihove potrebe, resurse razvijajući programe koji odgovaraju njihovim specifičnim potrebama. Raditi na edukaciji javnosti o ulozi socijalnih radnika, njihovim zadacima, vrednostima i doprinosu društvu može biti ključna za njihovu veću afirmaciju, sprovoditi kampanje podizanja svesti, javne tribine, radionice i druge edukativne aktivnosti koje mogu pomoći u promociji pozitivne percepcije ove profesije.

Na sistemskom nivou, imajući u vidu odnos donosioca odluka prema socijalnom radu poslednjih godina, kao i izraženo nepoverenje socijalnih radnika prema institucionalnim vidovima podrške i autoritetima, najmoćniji izvor podrške i mogućnost za unapređenja struke leži u oslanjanju na sebe kroz strukovno povezivanje. Udruživanje je snažan mehanizam za osnaživanje socijalnih radnika, jer predstavlja način za jačanje kompetencija, kreiranje okvira za kritičku analizu prakse, razmenu i podršku, ali i zastupanje interesa profesije unutar sistema socijalne zaštite, u javnosti i medijima.

Zato je ohrabrujuće buđenje Društva socijalnih radnika poslednjih godina i njhovo povezivanje sa drugim pomagačima u pokretanju inicijative za unapređenje socijalne zaštite. (Tekst inicijative )

Bez obzira da li ste socijalni radnici ili samo odgovorni građani, potpišite peticiju na sledećem linku: https://forms.gle/S5AkA5GCZc3JDMyL6 i pozovite ljude u vašem okruženju da urade isto.

Ne zaboravite, socijalna zaštita je važna oblast za sve nas, jer društvo je onoliko jako koliko njegov najslabiji član.

Za kraj.

Međunarodni dan socijalnog rada pruža nam priliku da se zapitamo kako možemo doprineti boljem i pravednijem društvu. Neka nam ovaj dan bude podsticaj da budemo aktivni građani koji se zalažu za socijalnu inkluziju, pravdu i solidarnost, gradeći svet u kojem se svaki pojedinac oseća prihvaćeno i podržano. Svako od nas može doprineti afirmaciji profesije socijalnog rada i unapređenju njenog ugleda u društvu. Bilo da je to pružanjem podrške socijalnim programima, deljenjem pozitivnih priča o socijalnim radnicima ili aktivnim uključivanjem u lokalne i sistemske inicijative… svaki doprinos ima značajnu ulogu u stvaranju pozitivnih promena. Neka nam posvećenost socijalnih radnika bude inspiracija da se angažujemo i radimo zajedno kako bismo ostvarili pozitivne promene u našim zajednicama.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.