„BIGZ za poneti“ Tamare Milošević u galeriji Kula

Izložba diplomskog rada studentkinje digitalnih umetnosti FMK Tamare Milošević „Bigz za poneti“ biće otvorena 15. septembra 2022. u galeriji Kula (Cetinjska 15). Izložba je otvorena do 17. septembra, a radno vreme galerije je od 17 do 21 čas.

„BIGZ za poneti“ Tamare Milošević u galeriji Kula

Jedna od najznačajnijih brutalističkih građevina Beograda – zgrada nekadašnje nacionalne štamparije, kasnije BIGZ-a, svoju treću namenu dobila je početkom dvehiljaditih. Nakon izlaska grafičkog zavoda zgrada ostaje bez namene, i u prazan prostor se useljavaju umetnici – kako mladi neafirmisani stvaraoci ovog grada, tako i već prepoznata, značajnija imena beogradske kulturne scene. Ispunjavajući zgradu novom energijom, tokom godina rađa se i raste neformalni Kulturni centar „BIGZ“ – jedna zajednica povezana prostorom koji podstiče spontanu komunikaciju, koja nekako, naizgled usputno, utiče na umetnički reljef ovog grada.
U proleće 2021. godine zgrada ulazi u ruke novog vlasnika, a sve što se u njoj dešavalo biva prekinuto i izlazi na ulicu.

Rad „BIGZ za poneti“ zamišljen je kao digitalna vremenska kapsula BIGZ-a, čiji gradivni materijal čine audiovizuelne uspomene pojedinaca prikupljene putem javnog konkursa „BIGZ za poneti“ i predstavljaju autentične, dokumentarne zapise – koji rediteljskim postupkom spajanja u video rad grade kolektivno sećanje na jedan period i njegovu atmosferu. Tri video rada hijererhijski postavljena u prostor pričaju priču o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, i uvode nas u svet svega onoga što je BIGZ nekada bio i što više nije.

Izložba je deo dokumentarnog filma u nastajanju pod nazivom „Sve moje više nije moje“ i pomaže njegovoj realizaciji.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.