FMK & EGS: Casey Reas “Latent Cinema”

By 08.03.2021Vesti

FMK & EGS: Casey Reas “Latent Cinema”

Fakultet za medije i komunikacije vas poziva na drugo u seriji online predavanja koje organizuje u saradnji sa European Graduate School iz Švajcarske (EGS). Predavanje pod nazivom “Latent Cinema” održaće umetnik i profesor Kejsi Reas, u četvrtak 18. marta u 20 časova, putem Zoom platforme. Molimo vas da za učešće na predavanju popunite online prijavu.

Casey Reas Kejsi Reas predavanje

Reas će predavanje održati kroz prezentaciju radova proisteklih iz trogodišnjeg istraživanja Generative Adversarial Networks (GANs) u filmskom mediju, kao i mogućnosti stvaranja “latentnog prostora” (latent space) za konstruisanje posebnog audiovizuelnog iskustva. Pripremite se da ugasite svetlo i stavite slušalice.

Kejsi Reas (Casey Reas) je umetnik, predavač i programer koji živi i radi u Los Anđelesu. Osnovne studije je završio na Koledžu za dizajn, arhitekturu, umetnost i planiranje Univerziteta u Sinsinatiju 1996. godine, a zvanje Mastera medijskih umetnosti i nauka stekao je 2001. na lnstitutu za tehnologiju u Masačusetsu (MIT). Od 2001. do 2003. godine predavao je na Institutu za dizajn Ivrea u Italiji, nakon čega je izabran u zvanje profesora na Departmanu za dizajn medijskih umetnosti Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA).

2001. godine je zajedno sa stručnjakom za vizuelizaciju podataka Benom Frajom (Ben Fry) napravio i objavio Processing – programski jezik otvorenog koda i platformu za vizuelne umetnosti namenjenu studentima, umetnicima i istraživačima koji žele da programiraju slike, animacije i interaktivne sadržaje. Koautor je publikacije MIT Press-a “Processing: A Programming Handbook for Visual Designers and Artists” (2007/2014).

Radovi su mu izloženi u brojnim privatnim i javnim kolekcijama širom sveta, između ostalog u Centru Žorž Pompidu u Parizu, a poslednje samostalne izložbe imao je u Berlinu “Compressed Cinema” (DAM Gallery, 2019) i Njujorku “Software Structures” (Whitney Museum of American Art, 2018), “There’s No Distance” (bitforms gallery, 2016). Po narudžbini GIPHY Arts, 2018. godine je napravio softver za crtanje i animaciju “Sketch Machine”.

Autor je četiri muzička spota i medijskih kampanja za bend “The National”, sa kojima je svirao tokom studija.

Pozivamo sve zainteresovane da se prijave za prisustvo otvorenom predavanju, koje će se održati 18. marta u 20 časova, putem Zoom platforme.

 

Online kursevi na EGS za studente FMK:
A Philosophical Introduction to Lacan EGS
An Introduction to Gilles Deleuze EGS

European Graduate School u ovom semestru organizuje dva online kursa u trajanju od 10 nedelja, koji počinju 10. i 11. aprila 2021:

 

 

Predavanja traju između 90 i 120 minuta i završavaju se posle 10 nedelja (12. i 13. juna).

Studenti Fakulteta za medije i komunikacije u okviru akademske saradnje sa EGS mogu upisati i pohađati jedan ili oba kursa. Broj studenata FMK koji po povlašćenim uslovima mogu pohađati kurseve na EGS je ograničen. Pozivamo sve zainteresovane studente da se za više informacija o pohađanju kurseva na EGS obrate docentu Nemanji Mitroviću na mejl nemanja.mitrovic@egs.edu.