Departman za digitalne umetnosti FMK na festivalu S.U.T.R.A.

Profesori Departmana za digitalne umetnosti FMK Nataša Teofilović, Predrag Terzić, Uroš Krčadinac i Darija Medić predstaviće svoje umetničke radove na festivalu S.U.T.R.A. u Muzeju nauke i tehnike.

Najstariji festival u Srbiji posvećen spoju umetnosti, nauke i tehnologije biće svečano otvoren u četvrtak, 22. septembra 2022. u 19 časova u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu (Skenderbegova 51).

U najnovijem izdanju festival ispituje kako se ostvaruje ljudska egzistencija u virtuelnim prostorima interneta. Fokus je na istraživanju pokušaja da se većina svakodnevnog funkcionisanja prenese, manifestuje i konzumira posredstvom digitalne tehnologije, kao i postojećeg softvera i sadržaja.

Uroš Krčadinac predstaviće generativni umetničko-tehnološki projekat „Svesvrstani bot“, koji postavlja pitanja o vezi između tehnologije i ideologije. Kada izaberemo zastavu, jesmo li je zbilja sami izabrali ili smo se tek upecali na automatizovanu udicu? Dok nam se skrolovanjem i lajkovanjem luče dopamin i serotonin, umišljamo li slobodu izbora? Da li mi vladamo simbolima ili oni nama? I uopšte, ima li estetskih rešenja za strukturne probleme?

Uroš Krčadinac „Svesvrstani bot“

Predrag Terzić na izložbi „Otvoren poziv“ ispituje odnos slike i prostora kroz virtuelnu realnost. Živimo u svetu u kome slika koja nam se javlja, kroz nove medije, ne mora automatski da znači da je odnos vezan za percepciju u smislu intersubjektivnog odnosa u kojem postoji referenca na nešto realno u odnosu između slike, posmatrača i viška imaginarnog. To je polje u kome smo slobodni da menjamo, učinimo drugačijim ili otelotvorimo kroz drugi softver (VR).

Predrag Terzić „Otvoren poziv“

Nataša Teofilović se u video triptihu „Autobiografije“ bavi periodom između 2019. i 2021. godine, vremenu koje su obeležili pandemija i sve njene posledice: životno nespokojstvo, izolacija, prinudno vraćanje u životni prostor, kao i opšta virtuelizacija rada i komunikacije. U kontekstu umetnosti i ovih radova, lično, privatno, intimno se invertuju izlaganjem i postaju javno.

Nataša Teofilović „Autobiografije“

Darija Medić predstavlja projekat #računari_144, participativnu spekulativnu scenografiju za reinterpretaciju naslovnica kultnog časopisa „Računari“, koji je izlazio u SFRJ pa potom SR Jugoslaviji jednom mesečno u kontinuitetu od 1984. do 1999. godine, u izdanju izdavačke kuće BIGZ. Rad poziva posetioce da učestvuju u kreiranju naslovne strane za novi fiktivni broj 144 časopisa čiji je poslednji broj 143 izašao pre 23 godine, u februaru 1999. godine.

Darija Medić #računari_144

Izložbe na festivalu S.U.T.R.A. biće otvorene do 7. oktobra 2022. godine u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.