Izložba fotografija Dragana Pavlovića “Varijacije u staklu”

By 23.04.2021Vesti

Izložba fotografija Dragana Pavlovića “Varijacije u staklu”

Izložba „Varijacije u staklu“ profesora fotografije na Departmanu za digitalne umetnosti Dragana Pavlovića održaće se od 26. aprila do 7. maja 2021. godine u Galeriji Singidunum u Knez Mihailovoj 40.

Dragan Pavlović Varijacije u staklu

Dragan Pavlović je studirao fotografiju na FAMU u Pragu, gde se susreo sa bogatstvom primenjene umetnosti Češke, što, na neki način, i danas ostavlja trag u njegovom radu.

„Novi ciklus fotografija Dragana Pavlovića predstavlja, na jednoj strani, svojevrsni povratak na njegovo ranije interesovanje za češko umetničko staklo, a, na drugoj strani je to još jedna studija staklenih elemenata iz moderne zbirke beogradskog kolekcionara Borislava Šoše. Motivi su geometrijske ili amorfne forme, stilizovani biljni ornamenti koji otkrivaju lepotu oblikovanja, zagonetnost, metaforičnost i samodovoljnost površinske obrade objekata, bogat, zasićen, kolorit, strukturu materijala. Kamerno, intimno, koje unosi neophodno ograničeni svet jedne zbirke, sugerisano je i formatom fotografija iz ovog ciklusa, kao i brižljivo odabranim fragmentima izabranih objekata. Istaknuta fragmentarnost koja prožima ovu seriju, uočljiva je na prvi pogled, a rezultat je izbora karakterističnih formi i kolorističkih vrednosti koje daju individualnost, ali i enigmatičnost svakom od fotografisanih predmeta, bez sugestije oblika i jasnih karakteristika njihovih totaliteta. Fragmentarnost u ovom ciklusu donekle sakriva formu i monumentalnost umetničkog staklenog predmeta, ali joj daruje sopstvenu likovnost i bogat kolorit sa neočekivanim i mističnim efektima.“ – iz teksta profesorke Angeline Milosavljević.

Dragan Pavlović Varijacije u staklu
Dragan Pavlović Varijacije u staklu

Izložba je otvorena od ponedeljka 26. aprila do petka 7. maja 2021, radnim danima od 10 do 20 časova u Galeriji Singidunum, Knez Mihailova 40.