Premijera filma Ileane Kac “Running on Empty”

By 19.10.2018Vesti

Premijera filma Ileane Kac “Running on Empty”

Pozivamo vas na premijeru dokumentarnog art filma “Running on Empty” američke umetnice Ileane Kac i razgovor koji će se održati 3. novembra u sali 10 Fakulteta za medije i komunikacije.

Elana Katz Running on Empty

Film je dokumentarna beleška performansa američke umetnice rumunskog porekla Ileane Kac (Elana Katz) pod nazivom “Running on Empty”, koji je realizovan u Beogradu 2017. godine, kada je umetnica pretrčala rastojanje od Starog Sajmišta do Spomen parka Jajinici u kontinuitetu tokom nekoliko sati, dok su joj za telo bili vezani različiti osetljivi merni instrumenti koji su beležili disanje, rad srca i pokrete mišića.

Kac se dugi niz godina bavi temama vezanim za Holokaust, istražujući sudbinu svoje porodice i  puteve deportacije, nasilnog oduzimanja prava na život i kretanje: “Projekat u Beogradu koncipiran je na osnovu istorijske istine o kamionu smrti koji je u jednom periodu skoro svakodnevno prelazio ovo rastojanje, istovremeno usmrćujući žrtve”.

Autor-izvođač Ileana Kac nastupa performansima i sight specific instalacijama na izložbama i festivalima u svetu, u izlozima evropskih galerija, a još jedan projekat vezan za staze smrti realizovala je u Rumuniji, duž železničke pruge,  na kojoj su  zatvorenici na sličan način kao u Beogradu, pogubljivani u vozovima bez voznog reda.

Njen koncept je evokativan, i nastoji da premosti istorijsku distancu od tragičnih stradanja telom i fizičkim prisustvom i performativnim kretanjem kroz prostore lišene oznaka o onome šta se tu zaista zbivalo u prošlosti .

Elana Katz

Umetnička biografija Ileane Kac započela je posle studija plesa, kada se priključila grupi umetnika na velikoj izložbi Marine Abramović u njujorškom muzeju MoMA. Kasnije trajno napušta Ameriku, seli se u Berlin, potom u Bukurešt, sve vreme aktivna na evropskoj performans sceni.

Tokom prethodnih boravka u Beogradu, njeni radovi su  predstavljani u galeriji HUB12, KC Rex,  Fakultetu za medije i komunikacije, kao i u Kulturnom centru  Pančevo.

Premijera filma “Running on empty” će se održati 3. novembra 2018. u Sali 10 Fakulteta za medije i komunikacije (Karađorđeva 65, peti sprat), sa početkom u 15 časova.

Running on Empty (1h 1min), Elana Katz, 2018.
Kamera: Mihai Andrei Leaha, Maria Nastase, Nikola Polić
Montaža: Branka Pavlović
Dizajn zvuka: Exildiscount

Pod pokroviteljstvom Trust for Mutual Understanding of New York, u saradnji sa KC REX, DFBL8R Performance Art Gallery of Chicago i art.video.media (Belgrade).

Projekciju filma prati razgovor na engleskom jeziku, na nekoliko tema:

  • Kako se suočiti sa istorijom u pejzažima izmenjenim protokom godina?
  • Koji medijski format odgovara beleženju performansa u javnim prostorima i kako se to povezuje sa medijem filma?
  • Da li se istorijsko sećanje zapravo može evocirati za nove generacije?
  • Kako ovakve sadržaje posmatra publika u Berlinu, Njujorku, Beogradu i kakva je razlika u kritičkoj recepciji
  • Kakva je geneza nastanka same ideje i koji su izazovi kod izvođenja dugotrajnih (durational) performansa?

 

U razgovoru će učestvovati:

 

Razgovor vodi Milica Lapčević, umetnica i novinarka.

Pozivamo sve zainteresovane studente i javnost da prisustvuju premijeri filma i razgovoru sa umetnicom.