Razgovori na Departmanu: “Socijalna distanca” – jezički ili društveni fenomen?

Razgovori na Departmanu:
„Socijalna distanca“ – jezički ili društveni fenomen?

Pojava virusa SARS-CoV2 i bolesti koju izaziva, COVID-19, pretvorila se u pandemiju tokom koje epidemiolozi pozivaju na „socijalnu distancu“. Pandemija nema samo epidemiološki aspekt, a zaštita zdravlja nije jedino pitanje koje je ona otvorila. Šta za društvenost znači pojava novog virusa?

Šta zapravo znači socijalna distanca? Da li je socijalna distanca isto što i fizička distanca? Da li fizička distanca obavezno za sobom povlači i uvećanje socijalne distance? Kakve su implikacije socijalnog i fizičkog distanciranja na psihološko biće čoveka i njegovu društvenost? Kako se izmenjeno funkcionisanje društava zahvaćenih pandemijom odražava na mehanizme vlasti i kako oni deluju na društvo? Zašto je aktuelno povezivanje pandemije sa teorijama zavere?

Sa željom da otvorimo prostor unutar kojeg možemo slobodno razgovarati o svim aspektima trenutne krize i njenih posledica na naše živote, Departman za socijalni rad FMK vas poziva da nam se pridružite na javnoj online diskusiji, na kojoj ćemo krizi pristupiti iz perspektive socijalnog rada, psihoterapije i socijalne pravde.

Razgovor možete pratiti uživo i postavljati pitanja na Facebook stranici Fakulteta za medije i komunikacije u subotu, 9. maja 2020. u 19 časova, kada ćemo sa Aleksandrom Milićević Kalašić, Verom Despotović, Vladanom Jovanovićem i Đorđem Terzinom zajedno analizirati pojam „socijalne distance“ i ponuditi odgovore socijalnog rada na aktuelnu krizu.