FMK DU IX – Revija studentskih filmova

Projekcija kratkih dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova u okviru FMK DU IX, godišnje izložbe studenata Departmana za digitalne umetnosti, održaće se u sredu, 3. jula od 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6).

„Mačke“

Režija: Danilo Stanimirović
Igrani film / 13 min / 2023 / Produkcija: FMK

Sinopsis:

Kada pronađe napušteno mače na ulici, osmogodišnji Miša pokušava da sa njim nadoknadi bliskost koju mu roditelji ne pružaju.

Biografija autora:

Danilo Stanimirović, mladi filmmejker i ljubitelj čokolade rođen je krajem prošlog veka u Požarevcu. Sa svojim kratkim filmovima, među kojima su „Bambiland“, „Prokop“ i „5/3/0“, posetio je preko sto internacionalnih festivala širom sveta i osvojio brojne nagrade. Alumni je mnogih filmskih radionica i programa poput FID Kampusa u Marseju, Sarajevo Talents Kampusa, Ateljea Varan…

„Dom“

Režija: Danilo Bjelica
Igrani film / 28 min / 2023 / Produkcija: FMK

Sinopsis:

Posle više od četrdeset godina zajedničkog života, Vladan se suočava sa rastankom od svoje žene Ruže. Ispunjen strahom od prolaznosti i zaborava, Vladan pronalazi način da ostane uz Ružu.

Biografija autora:

Danilo Bjelica je apsolvent na Fakultetu za medije i komunikacije, na Departmanu za digitalne umetnosti. Rođen je u Kotoru 1999. godine. Kroz saradnju sa kolegama, učestvovao je u kreiranju brojnih kratkih filmova tokom studija, dok je na drugoj godini napisao kratki film „Presuda“, koji je podržao Filmski centar Srbije. Danilo je potom napisao svoj diplomski film „Dom“, priču zasnovanu na ličnoj temi i problemu koji je posmatrao tokom svog odrastanja. „Dom“ je podržan od strane Filmskog centra Srbije, kao i opštine Herceg Novi i studija 247Hub.

„30 minuta ili besplatno“

Režija: Dejan Đurašinović i Tamara Stojanović
Igrani film / 24 min / 2023 / Produkcija: FMK

Sinopsis:

Dostavljač pice, Lule (24) pokušava da skupi novac za proslavu svog rođendana. Znajući da stalno kasni, gazda mu pruža šansu da zasluži platu koju je tražio unapred. Vodeći neprestanu trku sa vremenom, Lule pokušava da na sve dostave tog dana stigne na vreme. Poslednja dostava dovodi ga na kućnu žurku. Očaran atmosferom i ljudima, Lule se bez previše razmišljanja upušta u provod.

Biografije autora:

Dejan Đurašinović rođen je u Valjevu 1998. godine. Nakon završene Valjevske gimnazije upisuje Fakultet organizacionih nauka u Beogradu i postaje član evropske studentske organizacije ESTIEM u PR komitetu kao fotograf i videograf. Kroz volontiranje imao je mogućnost da radi kao fotograf, snimatelj i montažer. Upisuje Fakultet za medije i komunikacije u Beogradu 2018. godine, studije na Departmanu za digitalne umetnosti. Dejanov diplomski film „30 minuta ili besplatno“ podržan je od strane Filmskog centra Srbije na konkursu za sufinansiranje završnih radova 2022. godine. Režirao je više muzičkih spotova od 2020. do danas.

Tamara Stojanović rođena je 1995. godine u Beogradu. Nakon završene Sportske gimnazije upisuje Fakultet za medije i komunikacije 2018. godine, studije na Departmanu za digitalne umetnosti, usmerenje fotografija i film. Kao direktor fotografije radi na dokumentarnom filmu „Zdravo Švedska, videti se nećemo“ reditelja Dejana Đurašinovića. Sa rediteljem Boškom Milosavljevićem radila je na više dokumentarnih filmova, kao što su „Tragovima svedoka“ 2020. i „Učitelj iz Drimkola“ 2022. koji su premijerno prikazani u Jugoslovenskoj kinoteci i prikazivani na nacionalnoj televiziji. Snimala je više muzičkih spotova. Diplomski film „30 minuta ili besplatno“, na kom je radila kao scenaristkinja i direktorka fotografije, podržan je od strane Filmskog centra Srbije.

„Portret: Alisa“

Režija: Lidija Sredojević
Dokumentarni film / 7 minuta / 2024 / Produkcija: FMK

Sinopsis:

Alisa vodi računa o kući njenih roditelja dok su oni na poslovnom putu. Kuća se nalazi na Stražilovu, duboko u granicama Nacionalnog parka „Fruška Gora”. Posećuje je prijateljica. Lože vatru, prave večeru, slušaju muziku. Razgovaraju o Alisinom životu, željama i nesigurnostima.

Biografija autorke:

Lidija Sredojević je studentkinja treće godine Fakulteta za medije i komunikacije, na Departmanu za digitalne umetnosti.

„Moja prva kamera“

Režija: Mina Jelić
Dokumentarni film / 6 minuta / 2024 / Produkcija: FMK

Sinopsis:

Podvodni snimci sa bazena me vraćaju na more i u detinjstvo. Druženje sa drugaricom. Otkrivanje mogućnosti kamere, stalno briskanje i traženje dobrog kadra su počeci mog korišćenja kamere koja može da snima pod vodom.

Biografija autorke:

Mina Jelić rođena je 2002. godine u Beogradu. Studentkinja je filma i do sada je montirala nekoliko kratkih studentskih filmova. Zainteresovana za eksperimentalni žanr, posebno za istraživanje oniričkog filma. Režirala je svoj prvi film „U magli“. Inspirisana dubokom introspekcijom, istražuje sopstveni identitet kroz slike iz snova i simboličko pripovedanje.

„Samo ponekad“

Režija: Sara Ećimović
Igrani film / 21 min / 2023 / Produkcija: FMK

Sinopsis:

Svađu Mie (24) i Alekse (24), izazvanu njegovom prevarom, prekidaju beogradske demonstracije koje se uzburkavaju na ulicama glavnog grada Srbije. U nemogućnosti da se vrate kući ili ostanu napolju, odlaze na sedeljku kod Aleksinih prijatelja koji žive u centru. Primorana da veče provede sa Aleksom, okružena mladim ljudima, inertnim – koliko i ona sama, Mia ulazi u unutrašnji sukob preispitujući svoju odluku oko raskida. Dok u gradu tenzije rastu, Mia, strahujući od promene i svega što ona donosi, ne zna da li da se pomiri sa Aleksom.

Biografija autorke:

Sara Ećimović rođena je 2001. godine u Beogradu. Tokom studija opredelila se za filmsku režiju i  snimila više  filmova,  od  toga   igrani film „Samo ponekad“ (2022), eksperimentalni film „Usnule“ (2023); dokumentarne filmove „Krf 2007“ (2023) i „Dnevnik selidbe“ (2022, in progress) i nekoliko video radova: „Tri sestre“ (2023), „Nije verovao u smrt uopšte, a posebno ne u njenu“ (2023) i „Jezero“ (2023). Učestvovala je u programima „Kako te vidim“ i „Hrabri razgovori“ u organizaciji filmskog festivala Slobodna zona, kao i na Radionici eksperimentalnog filma u okviru Martovskog festivala. Volontirala je na mnogim filmskim festivalima i na pozorišnom festivalu BITEF. Tokom 2023. i 2024. pohađala je Studije feminizma u organizaciji Centra za ženske studije, kao i Delez i Gatari kamp u organizaciji Instituta za filozofiju i društvenu teoriju. U aprilu 2024. izlagala je na grupnoj izložbi Odsustvo/prisustvo i skriveno treće. Učestvovala je kao producentkinja i asistentkinja režije na više studentskih projekata. Tokom treće godine studija radila je kao DIT na filmu „Otapanje vladara“ reditelja Ivana Salatića i u organizaciji Shakin konferencije, a trenutno radi predselekciju na festivalu dokumentarnog filma Beldocs.

„Gde si ti bio Zeko?“

Režija: Petar Đuraković
Igrani film / 24 minuta / 2024 / Produkcija: FMK

Sinopsis:

Zeka, talentovan, ali bezobziran student Mašinskog fakulteta, ima jedan dan da vrati svoj nagomilani kockarski dug. On luta ulicama Beograda na kojima se susreće sa nekoliko drugova. Tokom noći saznaje do koje mere su oni spremni da mu izađu u susret i zašto.

Biografija autora:

Petar Đuraković je rođen u Beogradu. Student je na Departmanu za digitalne umetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije. Pre filma studirao je psihologiju na Diablo Valley i Notre Dame koledžima.

„Kambe“

Režija: Dimitrije Čuturilo
Dokumentarni film / 8 minuta / 2024 / Produkcija: FMK

Sinopsis:

Jedna obična noć u životu Beogradskog fantoma gen Z generacije čije ime mnogi znaju, ali malo ko i pravi identitet.

Biografija autora:

Dimitrije Čuturilo rođen je 2001. godine i studira u Beogradu. Studira film i fotografiju i pretežno naginje ka dokumentarnoj formi u ova dva medija. Do sada je bio snimatelj na nekoliko kratkih studentskih filmova. Najviše se ostvario u polju fotožurnalizma, pretežno dokumentovanjem protesta i demonstracija u Beogradu.

„U magli“

Režija: Mina Jelić
Dokumentarno-eksperimentalni film / 11 minuta / 2024 / Produkcija: FMK

Sinopsis:

Jedini beg iz zagađenog grada je odlazak u prirodu, gde je svaki korak kroz maglovite šumske pejzaže korak ka nepoznatom, ka spoznaji da se svet menja onda kada ga ne vidimo u potpunosti, te ostaje tajanstven i introspektivan.

Biografija autorke:

Mina Jelić rođena je 2002. godine u Beogradu. Studentkinja je filma i do sada je montirala nekoliko kratkih studentskih filmova. Zainteresovana za eksperimentalni žanr, posebno za istraživanje oniričkog filma. Režirala je svoj prvi film „U magli“. Inspirisana dubokom introspekcijom, istražuje sopstveni identitet kroz slike iz snova i simboličko pripovedanje.

„Kamen“

Režija: Teodora Miodragović
Dokumentarni film / 5 minuta / 2024 / Produkcija: FMK

Sinopsis:

Rad predstavlja otvaranje izložbe „Kamen“ autorke Teodore Arsić sa cIjem da izađemo iz ustanovljene forme dokumentovanja izložbi. Postalo je i suviše dosadno gledati jedan isti šablon snimljenih i montiranih izložbi na način da ni ne primetiš kada je reč o nekom novom autoru. Format kojeg se galerije i televizije pridržavaju često narušava senzibilitet izloženog rada i kao gledaoci ne učitavamo nikakavu atmosferu, već dobijamo samo osnovne informacije.

Biografija autorke:

Teodora Miodragović (21) iz Beograda, započinje karijeru digitalne umetnice studirajući na FMK. Pre toga razvijala je projekat na polju socijalnog preduzetništva sa Smart Kolektivom iz Beograda. “Borim se za svoja prava, pa ne samo da idem na proteste, nego ih snimam kao mlada režiserka sa autorima produkcije Mad Perro iz Brazila.” Osvojila nagradu na Festivalu srpskog filma fantastike 2023. sa filmom „Pržena srca sa džigericom“. Radila na nekoliko projekata u sektoru režije, kao što su serija „Sablja“, „Pesma za Evroviziju“ (2024) – muzički spot za bend Saša Baša i Virtual Ritual, kao i scenografiju za modni editorijal Jurnal Srbija. Dobitnica je nagrade za video rad „Čuvarkuća“ na Black Box Programu 2024.

„Samo reči“

Režija: Anja Petrić
Igrani film / 11 minuta / 2023 / Produkcija: FMK

Sinopsis:

Sara i Nemanja se susreću u Beogradu godinu dana nakon njihovog prvog susreta na koncertu. Žive na različitim stranama sveta i stalno su u pokretu, što im čini ovaj susret jedinom šansom da se vide. Imaju samo jedan dan zajedno, jer Nemanja sledećeg jutra ima let za Ameriku. Pitanje je kako će provesti vreme koje imaju.

Biografija autorke:

Anja Petrić je rođena 2002. godine u Kotoru. Završila je osnovnu i srednju školu, opštu gimnaziju u Herceg Novom. Studentkinja je filma na Departmanu za digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije. Režirala je kratkometražni igrani film „Samo reči“ (2023). Film je do sada bio prikazan na Lift off first time filmmaker festivalu, Festivalu kratkog filma u Božidarcu, Kurz klub festivalu u Sloveniji, a predstoji mu prikazivanje na Beach film festivalu u Ohridu.

„Pržena srca sa džigericom“

Režija: Teodora Miodragović
Igrani film / 10 minuta / 2023 / Produkcija: FMK

Sinopsis:

Femicid i zlostavljanje žena je aktualan problem. Istražujući kako je do toga došlo, pokušali smo da vidimo kako se oseća jedna devojka i kako doživljava sopstveni život nakon tog traumatičnog događaja. Film u sebi prožima neku vrstu onirizma.

Biografija autorke:

Teodora Miodragović (21) iz Beograda, započinje karijeru digitalne umetnice studirajući na FMK. Pre toga razvijala je projekat na polju socijalnog preduzetništva sa Smart Kolektivom iz Beograda. “Borim se za svoja prava, pa ne samo da idem na proteste, nego ih snimam kao mlada režiserka sa autorima produkcije Mad Perro iz Brazila.” Osvojila nagradu na Festivalu srpskog filma fantastike 2023. sa filmom „Pržena srca sa džigericom“. Radila na nekoliko projekata u sektoru režije, kao što su serija „Sablja“, „Pesma za Evroviziju“ (2024) – muzički spot za bend Saša Baša i Virtual Ritual, kao i scenografiju za modni editorijal Jurnal Srbija. Dobitnica je nagrade za video rad „Čuvarkuća“ na Black Box Programu 2024.

„Impulsi“

Režija: Denis Redžić
Igrani film / 14 min / 2023 / Produkcija: FMK

Sinopsis:

Usamljeni Dimitrije (27) karantinske dane provodi zatvoren u svom novobeogradskom stanu opsesivno negujući svoje kaktuse. Dosadnu i ustaljenu rutinu prekida mu podmetnuti telefon na koji ga zove Danica (23), luckasta studentkinja koja pokušava da prekrati višak vremena. Dimitrije u početku negoduje, ali vremenom postaje zainteresovan za Daničine pozive. Njihov čudni odnos preko telefonske slušalice kreće da se razvija u nešto više.

Biografija autora:

Denis Redžić rođen je 1999. u Beogradu. Tokom studija književnosti upisuje filmski smer na Fakultetu za medije i komunikacije gde je realizovao filmove „Vožnja“ (2022) i „Impulsi“ (2023). Trenutno je u izradi svog dokumentarnog filma „Telegrafisti“, kao i scenarija za svoj diplomski igrani film „Cugcvang“. Samostalno je, pre studija, snimio filmove „Fotoamater“ (2018) i „Gledam te“ (2019). Učestvovao je na filmskim radionicama na Martovskom festivalu i volontirao na festivalu dokumentarnog filma Beldocs, kao i na internacionalnom festivalu studentskog teatra – FIST.

„Martini“

Režija: Feodor Aleksov
Igrani film / 13 min / 2023 / Produkcija: FMK

Sinopsis:

Mlada glumica Katarina tokom studentske produkcije filma suočena je sa činjenicom da mora kroz svoju ulogu da monologom izjavi ljubav svojoj simpatiji Lidiji sa kojom deli scenu. Njena anksiozna i stidljiva priroda je blokira da izvede scenu sa Lidijom koju ponavljaju iznova i iznova. Ravnodušan i zbunjen reditelj zajedno sa nestrpljivom ekipom joj nikako ne pomaže. Tek kada joj reditelj iz iznemoglosti dopusti da preuzme stvar u svoje ruke i da izmisli svoj dijalog ona uspeva da izvede scenu, usput dobijajući poljubac od Lidije u svojoj ulozi.

Biografija autora:

Feodor Aleksov, rođen je 5. marta 2000. u Beogradu gde je završio srednju Elektrotehničku školu „Nikola Tesla”. Upisuje Statistiku na Prirodno-matematičkom fakultetu 2018, koji studira dve godine. Fakultet za medije i komunikacije upisuje 2023. godine. Na kraju drugog semestra piše, režira, producira i montira film „Martini“, čiji kvalitet mu je doneo ulogu studenta-demonstratora narednoj godini studenata. Trenutno je u predprodukciji za njegov naredni film „Komad neba“, čije snimanje počinje u septembru 2024. godine.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.