Eli During: Ideja Severa – Road narativ o Glenu Guldu

By 20.05.2021Vesti

Eli During: Ideja Severa
– Road narativ o Glenu Guldu

Peto online predavanje koje Fakultet za medije i komunikacije organizuje u saradnji sa European Graduate School iz Švajcarske održaće profesor Eli During u petak, 4. juna 2021. u 20h, putem Zoom platforme. Molimo vas da za učešće na predavanju popunite online prijavu.

Elie During Glenn Gould FMK EGS

– “Još jedna biografija Glena Gulda*?”
–Ne.
– “Fikcija, onda? Možda roman?”
– Više kao road narativ, pisani ekvivalent road filma.

Nakon onoga što bi mogao biti njegov poslednji koncert – nevoljno izvođenje Kejdžove kompozicije 4’33” – pratimo tok misli Glena Gulda dok vozi svoj “Lincoln Continental” nazad u Toronto: njegovu opsesiju kreativnom izolacijom, ekstazom i “Idejom Severa”. Na zadnjem sedištu se nalaze Liotar, Delez i Adorno…

“One deonice koje zapravo nisam mogao da čujem zvučale su najbolje.”
(Glenn Gould, “Advice to a graduation”, 1964)

* Glen Guld (1932-1982) je bio virtuozni pijanista, kompozitor i dirigent. Danas važi za jednog od najpoznatijih interpretatora muzike Johana Sebastijana Baha.

 

Eli During je profesor filozofije na European Graduate School u Švajcarskoj, univerzitetu Paris Ouest – Nanterre i École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de Paris. Studirao je filozofiju na Sorboni i Prinstonu. Doktorsku disertaciju o filozofskoj recepciji teorije relativiteta odbranio je na Univerzitetu Paris Nanterre 2007. godine. U svom istraživačkom radu bavi se pojmovima prostora i vremena na preseku metafizike, nauke i estetike.