Serija otvorenih predavanja FMK i European Graduate School

Serija otvorenih predavanja FMK
i European Graduate School

Fakultet za medije i komunikacije vas poziva na prvo u seriji online predavanja koje organizuje u saradnji sa European Graduate School iz Švajcarske (EGS). Predavanje pod nazivom “Big Tech‘s Claims: From Social Media to Crypto” održaće umetnik Sajmon Deni (Simon Denny) u četvrtak 18. februara u 20 časova, putem Zoom platforme. Molimo vas da za prisustvo predavanju popunite online prijavu.

FMK EGS Simon Denny lecture

Umetnik Sajmon Deni (HFBK, Hamburg) će predstaviti ključne kulturalne, političke i estetske principe koji su rezultat njegovog istraživačkog rada u poslednjih deset godina, razotkrivajući retoriku i izjave ključnih glasova Big Tech-a. Kakvi su bili javni stavovi osnivača Vikipedije, Tvitera, Tumblra, 4chan-a ili operativnog direktora Fejsbuka na početku Arapskog proleća? Na koji način je kripto genije Vitalik Buterin govorio o geopolitici nakon rasta vrednosti i popularnosti Bitkoina 2016. godine? Kako vizija budućnosti Pitera Tila komunicira sa javnošću u ranoj eri Trampa i šta „Gospodar prstenova“ i Turistička organizacija Novog Zelanda imaju zajedničko sa marketinškom strategijom Tilove kompanije za nadzor podataka Palantir? Sajmon Deni će nas uvesti u političku i kulturalnu logiku tehnologija, od analize TED-bajta do Amazonovog dizajna za radnike, kako bismo razotkrili kompleksnu pozadinu najvatrenijih tehnoloških debata današnjice.

Sajmon Deni je vizuelni umetnik sa Novog Zelanda, koji je studirao slikarstvo na Univerzitetu u Oklandu i u Stadelschule u Frankfurtu na Majni. Prevashodno zainteresovan za internet tehnologije, startap kulturu i tehnološku zastarelost, Deni stvara instalacije, skulpture, grafike i pokretne slike igrajući se sa ustaljenim pravilima kompjuterskog programiranja. Njegovi radovi izloženi su širom sveta – od MoMA PS1 u Njujorku, londonske galerije Serpentine, do Venecijanskog bijenala. Dobitnik je godišnje nagrade Art Basela za 2012. godinu. Od 2018. predaje u okviru studija medija na Univerzitetu umetnosti u Hamburgu (HFBK).

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju online otvorenom predavanju popunjavanjem prijave za učešće na Zoom platformi.