FMK Lab: Gostujuće predavanje dr Marte Stojanović

U okviru Laboratorije za psihološka istraživanja Departmana za psihologiju svoja istraživanja predstaviće nam dr Marta Stojanović, postdoktorantkinja u oblasti kliničke neuropsihologije na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu. Predavanje će biti održano online u ponedeljak, 8. maja u 18.30 časova putem Google meet platforme.

Marta Stojanović neuronauke

Dr Marta Stojanović je istraživačica u usponu u oblasti kognitivnog zdravlja i zdravlja mozga. Trenutno je na postdoktoratu na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu, gde je završila doktorske studije iz kliničke neuropsihologije. Njen primarni cilj je da pronađe faktore koji utiču na kognitivno zdravlje i zdravlje mozga, koristeći bihevijoralne metode i neuronauke. Posebno je zainteresovana da razume kako fizička aktivnost utiče na zdrave i patološke procese starenja. Njen rad je pokazao značajnu varijabilnost u istraživanju o prednostima vežbanja, ali i na koji način su fizičko zdravlje i raspoloženje kritični faktori koji određuju nivo fizičke aktivnosti u starijem odraslom dobu. Dr Stojanović se takodje bavi kliničkim radom sa pacijentima koji imaju Alchajmerovu bolest.

Predavanje „Fizička aktivnost: Od benefita do angažovanja“

Iako postoje razni benefiti vežbanja i dalje je potrebno istražiti koliko fizička aktivnost pomaže kognitivnom zdravlju i zdravlju mozga. Prvi deo predavanja će opisati rezultate trenutnih studija i govoriti o potencijalnim mehanizmima koji leže u osnovi efekata fizičke aktivnosti. Drugi deo predavanja će se fokusirati na faktore koji utiču na to koliko stariji ljudi vežbaju. Pokriće nekoliko studija koje pokazuju da raspoloženje, fizičko zdravlje i drugi faktori, određuju nivo fizičkog vežbanja.

Pozivamo sve zainteresovane da se uključe u predavanje i razgovor koji sledi.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.