FMK knjige na 63. Beogradskom sajmu knjiga

By 15.10.2018Vesti

FMK knjige na 63. Beogradskom sajmu knjiga

Posetite štand Fakulteta za medije i komunikacije na Beogradskom sajmu knjiga, od 21. do 28. oktobra u Hali 4 Beogradskog sajma.

FMK knjige Sajam knjiga 2018

Čak i kad smo osuđeni na jedan tekst, jednu sintagmu – broj (različitih) čitanja je beskonačan. Kada stavite sopstvene (prustovske) interpretativne naočare za čitanje – tekst je samo vaš, otvoren za bezbroj dijaloga. Mi vam pružamo alate, na vama je da podesite optiku za pogled na život i društvene konstrukte. Kada shvatite da su podnaslovi bitniji od naslova, shvatićete i da su fusnote „srećni objekti“ koji vas vode u nova, razgranatija čitanja. Ne podvlačite ono što je bitno, pišite po marginama. Zagledajte se u korice i otključajte nova tumačenja. Korica ne čini knjigu, ali govori dosta o njoj. Neka odsustvo rikne ne izazove strah od lošeg poveza, strah od rasutih stranica, jer to je samo spolja, druge niti i konci vezuju reči – nađite se pred otvorenom knjigom koja je uvek dostupna za bočna čitanja.

Mi negujemo kult knjige, biramo prevodioce i dizajn podjednako pažljivo kao i autore i dela, a razgovore i predavanja organizujemo kao povode da uvek iznova suočavamo centar sa marginom, vladajuće diskurse sa kontradiskursima. Ostajemo entuzijastični i nastavljamo da radimo na knjigama sa strašću. U šizofrenoj logici kapitalističke mašine, važno je biti rizom. Knjige su rizomi. Pozivamo vas da zajedno nelinearno mislimo horizontalno ustrojen svet na 63. Beogradskom sajmu knjiga.