Games & Politics: razigravanje i zaigravanje

By 04.06.2019Vesti

Games & Politics: razigravanje i zaigravanje

Goethe-Institut u Beogradu ove nedelje pokreće novi program posvećen značaju digitalnog sveta i njegovoj društvenoj ulozi, naročito video-igara i gejminga. Doc. dr Uroš Krčadinac sa Departmana za digitalne umetnosti FMK učestvovaće u debati na ovu temu i održati radionicu izrade angažovanih video igara u Kulturnom centru Beograda.

Games and Politics: razigravanje i zaigravanje
Razigravanje

21. juna u 19 časova u Galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda održaće se debata pod nazivom “Games and Politics: razigravanje, na kojoj će Anja Zlatović, Isidora Todorović, Uroš Krčadinac i Vitomir Višnjić razgovarati o pojmu igre kroz prizmu antropologije, kulturologije, obrazovanja i kreativne industrije.

 

Zaigravanje

22. i 23. juna predavač na FMK, doc. dr Uroš Krčadinac održaće radionicu “Games and Politics – zaigravanje: od nule do mini računarske igre za 2 dana”. Polaznici radionice će imati priliku da se upoznaju sa konceptom umetničke, eksperimentalne, autorske ili društveno angažovane video igre, koja se ne pravi (samo) u svrhu zabave nego (i) promišljanja. Video igra kao Internet Art, autorski rad, provokacija, kratka priča ili film. Sa praktične strane, polaznici će imati prilike da upoznaju savremene tehnologije izrade video igara za Web (HTML/CSS/JS, sprites, 2D) i da naprave mikro-prototip svoje video igre, uključujući pravila, priču, dizajn, animaciju i programiranje.

Games and Politics: razigravanje i zaigravanje
Games and Politics: razigravanje i zaigravanje
Izložba “Games and Politics”

Debata i radionica deo su pratećeg programa interaktivne izložbe video-igara “Games and Politics”, koja će biti otvorena 6. juna 2019. u Galeriji Podroom KCB (Knez Mihailova 6). Pored 18 video-igara, izložba obuhvata i dva dokumentarna filma na ovu temu, kao i stručna vođenja kroz izložbu, debate i radionice. Izložba “Games and Politics“ zasniva se na izložbi “Global Games” Centra za umetnost i medije ZKM iz Karlsruea, sa kojim je Goethe-Institut i sarađivao na njenoj pripremi. „Games and Politics“ traga za odgovorom na pitanje kako tačno kompjuterske igre razvijaju svoj politički potencijal, težeći tome da odredi na koji način i u kojoj meri ova kreativna forma može ponuditi alternative u okviru industrije zabave.