Retrospektivna izložba Goranke Matić u Muzeju savremene umetnosti

By 18.03.2021Vesti

Retrospektivna izložba Goranke Matić
u Muzeju savremene umetnosti

Retrospektivna izložba profesorke FMK, fotografkinje i istoričarke umetnosti Goranke Matić biće otvorena 24. marta u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Goranka Matić Iskustvo u gužvi Muzej savremene umetnosti

Izložba „Iskustvo u gužvi“, koju čini više stotina fotografija i materijala (arhiva, dokumentacija, foto – eseji), strukturirana je prema tematskim celinama koje se u radu Goranke Matić izdvajaju kao dominantne: prve autorske izložbe i radovi realizovani u mediju fotografije; fotografije rok koncerata i protagonista Novog talasa zajedno sa akterima likovne scene nastale osamdesetih godina u čijem je središtu bio Studentski kulturni centar (rok fotografija, način života aktera rok i umetničke scene, dizajn omota muzičkih albuma); portreti (umetnici, reditelji, pisci, političari…); 10 godina protiv (fotografije sa političkih skupova, manifestacija i protesta u Beogradu 1990 – 2000); umetnički projekti (intimni autoportreti, projekti Moravice, Matrilinearno ogledalo, Memorabilije, Portreti sa prijateljicama, Ožiljci, autorski projekat i deo ranije realizovane izložbe Tiho teče Sutjeska).

Goranka Matić Grupa U škripcu

.
Goranka Matić, grupa „U Škripcu”. Ručno bojena fotografija, 1983.

„Iako su se teme i žanrovi razlikovali u zavisnosti od angažmana ali i prirode interesovanja, to nije uticalo na kreativnu poziciju Matićeve već, upravo suprotno, na ujednačavanje vizuelnog i semantičkog pristupa, koji se ogleda pre svega u jednako jasnoj autorskoj koncentrisanosti kako na ljude tako i na događaje i situacije. Otud i naziv ove retrospektivne izložbe Iskustvo u gužvi, čija je namera upravo da se nepretenciozno, pomalo i poetično, imenuje proces rada Matićeve“, navodi se u saopštenju MSUB.

Goranka Matić devedesete
Goranka Matić devedesete

Goranka Matić je prisutna na umetničkoj i fotografskoj sceni već 40 godina, a ovo je njena prva retrospektivna izložba. Od samih početaka, osamdesetih godina prošlog veka, njen rad paralelno se odvijao u domenima novinske, reportažne i umetničke fotografije. Goranki Matić je pre dve nedelje u Muzeju savremene umetnosti uručena Nagrada Fondacije Tanja Petrović za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima. Na Fakultetu za medije i komunikacije predaje dokumentarnu fotografiju i fotožurnalizam studentima novinarstva, komunikacija i digitalnih umetnosti.

Goranka Matić Marina Abramović

.
Goranka Matić, Marina Abramović sa tatom, 1994.

Kustoskinja izložbe je Una Popović. Izložba „Iskustvo u gužvi“ biće otvorena do 24. maja 2021. godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Kako je saopšteno iz MSUB, zbog epidemioloških mera neće biti zvaničnog otvaranja ali će posetioci moći da pogledaju izložbu od 12 do 20 časova. Istovremeno u Muzeju može boraviti najviše 50 posetilaca, uz obavezno nošenje maski.