Goranki Matić Nagrada UNS za životno delo

By 26.12.2019Vesti

Goranki Matić Nagrada UNS za životno delo

Udruženje novinara Srbije (UNS) dodelilo je novinarske nagrade za 2019. godinu. Žiri je jednoglasno odlučio da Nagradu za životno delo dodeli profesorki FMK, fotografkinji Goranki Matić.

Goranka Matić FMK

U obrazloženju nagrade navodi se da je Goranka Matić jedna od „legendi našeg novinarstva i dobri duh nekoliko istorijskih beogradskih redakcija”, kao i da je “smatraju jednom od najznačajnijih vizuelnih umetnica sa ovih prostora”.

Goranka Matić je docentkinja na Departmanu za digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu. Fotografijom se profesionalno bavi od 1980. godine. Svoje fotografije objavljuje u vodećim časopisima: Džuboksu, Startu, Svjetu, Poletu, Omladinskim novinama, Dugi, Liberation-u, Delu, Politici. Od osnivanja Studentskog kulturnog centra 1971. godine bila je njegova stalna saradnica, kao jedna od urednica likovnog programa i kustos galerije Srećna nova umetnost. Od 1978. do 1980. godine vodila je Galeriju 45 na Novom Beogradu, u kojoj je organizovala je više od dvadeset izložbi. Tokom osamdesetih godina prošlog veka njen rad je naročito značajan u oblasti rok fotografije, kada je napravila i omote ploča za neke od najpoznatijih rok bendova na ovim prostorima.

Goranka Matić nagrada UNS za životno delo

Tokom svoje dugogodišnje umetničke karijere učestvovala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Bila je urednica fotografije nedeljnika Vreme (1990-2006) i dnevnog lista Politika (2006-2010). Za svoju umetničku karijeru više puta je nagrađivana: nagrada na 39. Oktobarskom salonu (1998); nagrada Osvajanje slobode iz Fonda Maje Maršević-Tasić (2002); Politikina nagrada (2004) i godišnja nagrada ULUPUDS-a (2005). Njeni radovi nalaze se u kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i smatraju se nezaobilaznim u srpskoj umetnosti kraja 20. i početkom 21. veka.