Gostovanje Fransoaz Veržes u Srbiji

Fransoaz Veržes, čuvena francuska politikološkinja, istoričarka, feministikinja, nezavisna kustoskinja i aktivistikinja, gostovaće u Novom Sadu i Beogradu 3. i 4. novembra, na poziv Francuskog instituta i Fakulteta za medije i komunikacije.

Povod gostovanja Fransoaz Veržes je prevod njene najnovije knjige „Feministička teorija nasilja“, koju je objavio Fakultet za medije i komunikacije, uz podršku Francuskog instituta, a sa francuskog prevela Milica Rašić. Ovo je ujedno i prva knjiga Fransoaz Veržes na srpskom jeziku.

Fransoaz Veržes je rođena u Parizu, 1952, a odrasla na ostrvu Reunion, gde je ubrzo postala svesna nelagodnosti koja vlada pitanjem ropstva. Sa 16 godina odlazi u Alžir na nastavak školovanja. Potom se školovala u Americi, živela kratko u Meksiku, a doktorirala na Univerzitetu Berkli. Potpredsednica je Komiteta za sećanje na ropstvo i predaje na Goldsmiths koledžu. U svojim brojnim esejima i knjigama iznosi stavove o ropstvu, migracijama, kolonijalnoj utopiji i dvosmislenosti humanitarne politike, o francuskom kolonijalizmu, o čoveku kao predatoru, o kapitalizmu, rasizmu, feminizmu, nasilju. Objavila je brojne knjige i eseje, od kojih su najpoznatije: Negre je suis, negre je resterai (2005), Abolir l’esclavage: une utopie coloniale (2001), La République coloniale. Essai sur une utopie (2006), Une féminisme décolonial (2019) i Dekolonijalni feminizam (2021).

Feministička teorija nasilja

Feministička teorija nasilja Fransoaz Veržes

U četvrtak 3. novembra od 18 sati, u knjižari „Zenit“ u Novom Sadu (Njegoševa 24), Fransoaz Veržes će u razgovoru sa Aleksandrom Perišić predstaviti knjigu „Feministička teorija nasilja“.

Kada se govori o jednakosti žena i muškarca, o gorućim problemima, najčešće se čuju reči: uznemiravanje, silovanje, zlostavljanje, ubistvo žena. Te reči ukazuju na surovost društvene stvarnosti. No, može li biti da one prikrivaju jedno drugo nasilje, ono učinjeno uz saučesništvo države? Fransoaz Veržes smatra da se, time što se fokusiramo na „nasilne muškarce“, mi zapravo udaljavamo od suštinskog pitanja koje se odnosi na izvore ovog nasilja.

Ona osuđuje bezbednosne promene u borbi protiv seksizma i, protivno duhu vremena, predlaže da odbijemo kaznenu opsesiju države, u korist restorativne pravde.

Kroz dijalog sa Veržes, bavićemo se temama univerzalističkog/dekolonijalnog, karceralnog/abolicionističkog feminizma. Videćemo kako rasni kapitalizam, ultrakonzervativni populizmi, slamanje Juga ratovima i imperijalističkom pljačkom, milioni prognanika i eskalacija hapšenja stavljaju maskulinitet u službu politike smrti.

Filozofski teatar

Filozofski teatar Fransoaz VeržesU petak, 4. novembra od 20 časova, Fransoaz Veržes će razgovarati sa Majom Prelević u okviru Filozofskog teatra (Bitef teatar, Skver Mire Trailović 1, Beograd).

Gostovanje Fransoaz Veržes je organizovano u okviru ciklusa „Šta je rod?“ koji zajednički realizuju Francuski institut u Beogradu i Fakultet za medije i komunikacije, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Treći program Radio Beograda, organizacija XY Spectrum.

Ovaj ciklus tribina, koji je organizovan oko problematika koje se odnose na jednakost polova, rodni identitet, feminističku borbu, prava LGBTIQ+ osoba, prava na različitosti i slobodu, istovremeno okuplja akademsku zajednicu, aktiviste i umetnike iz Srbije i Francuske, kako bi zajedno razmatrali teorijske, ali i praktične vidove zalaganja za društvo bez nasilja.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.