Gostovanje Oskarom nagrađene rediteljke Sintije Vejd na FMK

Departman za digitalne umetnosti vas sa zadovoljstvom poziva na projekciju dokumentarnog filma „The Flagmakers“ i razgovor sa rediteljkom Sintijom Vejd i producentom filma Metjuom Siretom, koji će se održati u petak 7. jula u 18 časova u Sali 10 FMK.

Sintija Vejd (Cynthia Wade)

Dobitnica Oskara za režiju Sintija Vejd (Cynthia Wade) nedavno je režirala, producirala i bila izvršna producentkinja četvorodelne dokumentarne serije „MerPeople“ za Netflix. Sintijini dokumentarni filmovi uključuju tri epizode kritički priznate dokumentarne serije za Apple TV „Gutsy“, „Grit“ (nominacija za Emi, PBS), „Mondays at Racine“ (nominacija za Oskara, HBO), „Freeheld“ (dobitnik nagrada Oskar i Sandens, HBO); „Born Sweet“ (dobitnik Sandens nagrade, uži izbor za Oskara); „Shelter Dogs“ (HBO); „Grist for the Mill“ (Cinemax); „Growing Hope Against Hunger“ (dobitnik Emija, PBS); „Generation Startup“ (Netflix); i „Living the Legacy“ (Sundance Channel). Njen kratkometražni film „Sproutland“ prikazan je na filmskom festivalu „Crested Butte“ 2021. godine. Sintija režira televizijske reklame i filmove, uključujući „Selfie“ (dobitnik nagrade Clio, Sundance Institute) i „Mommy Wars“ (Similac). Osvojila je preko 50 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

The Flagmakers filmKratkometražni dokumentarni film „The Flagmakers“ (National Geographic Documentary Films, A Womyn Films Production, 2022) je intiman pogled na ljude čije ruke stvaraju najprepoznatljiviju ikonu Amerike, koji prati radnike najvećeg proizvođača zastava u zemlji, uključujući izbeglice i imigrante koji su rizikovali sve kako bi došli u Sjedinjene Američke Države.

Nakon projekcije Sintijinog najnovijeg filma „The Flagmakers“, Vuk Ršumović će moderirati razgovor sa autorima filma o tome kako odabir teme utiče na kreativne, stilske, formalne i narativne aspekte budućeg filma.

Gostovanje Sintije Vejd i Metjua Sireta na Departmanu za digitalne umetnosti je organizovano u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, u okviru programa „U.S. Speaker Expert Program“.

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju projekciji filma i razgovoru sa autorima.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.