Izložba Uroša Krčadinca „Onda porasteš a mape postanu strašne“

U ponedeljak, 18. aprila u Galerija Doma kulture Studentski grad u 19 časova biće otvorena samostalna izložba Uroša Krčadinca, docenta na Departmanu za digitalne umetnosti FMK. Autorsko predavanje i vođenje kroz izložbu održaće se 5. maja u 19 časova.

Bantustan Uroš Krčadinac

„Onda porasteš a mape postanu strašne“ je izložba ilustrovanih mapa iz putopisnog romana „Bantustan“ i predstavljanje digitalnog projekta „Bantustan: Interaktivni atlas“.

„Bantustan“ je objavljen 2015. kao samizdat Kluba putnika. Napisali su ga zajedno Uroš Krčadinac, Lazar Pašćanović i Marko Đedović. Kao infografički putopisni roman o putovanju kroz Afriku, „Bantustan“ je pripovest o podelama, izolaciji, kontaktu i zamišljanju drugačijih kartografija ljudskih odnosa na zajedničkoj planeti.

Za „Bantustan“ je Uroš nacrtao nekoliko desetina ilustrovanih mapa. One predstavljaju složene tapiserije piktograma, ideograma, različitih pisama, grbova, lavirinata, tajnih poruka i skrivenih simbola. Na izložbi će ove mape prvi put biti prikazane kao zidne grafike u velikom formatu.

Interaktivna mapa Uroš Krčadinac

Na izložbi će premijerno biti predstavljen i „Bantustan: Interaktivni atlas“, digitalni tumač ovih mapa, autorska književno-grafička Web aplikacija koju je Uroš napisao i dizajnirao baš za ovu izložbu.

Tokom trajanja izložbe biće organizovan prateći program, predavanje i vođenje kroz izložbu. Izložba „Onda porasteš a mape postanu strašne“ će biti otvorena do 14. maja 2022.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.