Izmeštanje: izložba fotografija studenata FMK

By 04.04.2019Vesti

Izmeštanje: izložba fotografija studenata FMK

Pozivamo vas na otvaranje izložbe fotografija studenata FMK u petak 12. aprila u 19 časova u Ostavinskoj galeriji (Kraljevića Marka).

Izmeštanje je tema izložbe na kojoj se predstavljaju studenti master programa departmana Digitalne umetnosti, Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu. Studenti, koji su se opredelili za kurs konceptualne fotografije, imali su zadatak da metaforički prenesu na fotografije svoje prethodno osmišljene priče i ideje upotrebom kontekstualnih elemenata-objekata.

Autori fotografija su: Aleksandra Budžak, Emilija Gajić, Milica Bogdanić, Milica Novaković, Milica Staletović, Nina Grbić, Rastko Petrović, Sara Mitić, Suzana Stojković i Vanja Seničić. Kustos izložbe je profesor Dragan Pavlović.

 
 
 
 
 
 
 

Udaljujući se od fizičkih dimenzija i upotrebnih značenja, autori su nastojali da iskažu svoje unutrašnje, intimno i “artističko” u odnosu na objektivno i svakodnevno. Na izloženim fotografijama, ideje se analiziraju kroz niz različitih situacija, dok prepoznavanje realnih predmeta postaje deo metaforičkog i konceptualnog.

Serije fotografija objedinjuje ideja kontekstualnih izmeštanja raznih intimnih, profanih i javnih predmeta iz okruženja uz istovremeno dodeljivanje novih metaforičkih i konceptualnih značenja. Dok se klasični odnosi problematizuju njihovom dekompozicijom, prostor slobode se širi izmeštenim stanovištem kako autora, tako i posmatrača. U potpuno novom prostoru-kontekstu nude se izmešteni strukturalni elementi i nova stvarnost.

Izložba je organizovana u okviru Beogradskog meseca fotografije i otvorena je do 17. aprila. Radno vreme Ostavinske galerije je od 17 do 21h u Kraljevića Marka 8.