Katrin Malabu “Klitoris i mišljenje: u odbranu uživanja”

By 06.05.2021Vesti

Katrin Malabu
"Klitoris i mišljenje: u odbranu uživanja"

Razgovor o novoj knjizi Katrin Malabu „Izbrisano uživanje: klitoris i mišljenje” u izdanju Fakulteta za medije i komunikacije i Multimedijalnog instituta iz Zagreba, uz podršku Francuskog instituta u Beogradu, održaće se u sredu, 12. maja 2021. u 18 časova, putem Zoom platforme, dok je direktan prenos omogućen putem Facebook stranice FMK knjige.

„Postoji, dakle, biće koje može da ima orgazam, a da ne rađa? Postoji, dakle, uživanje ni radi čega?!”

U razgovoru učestvuju:
Katrin Malabu, filozofkinja i autorka knjige;
► Predrag Šarčević, antropolog;
► Petar Milat, filozof.

Ostajući dugo vremena bez prikaza u anatomskim knjigama ili u umetnosti, klitoris je, kao jedini organ koji ne služi ničemu osim ženskom užitku, vekovima bio „organ izbrisanog uživanja”. Reklo bi se da je ovaj propust danas ispravljen, budući da se klitorisu ukazuju sve počasti: posvećuju mu se predavanja, knjige, manifesti, umetnička dela, a klitoralni užitak je prepoznat u svojoj autonomiji. Ipak, on i dalje ostaje „zagonetno mesto ženskosti”, ali i ožiljak jedne duboke ozlede, zato što su genitalna sakaćenja još uvek svakodnevna pojava širom sveta i zato što se uživanje još uvek uskraćuje milionima žena.

„Između krajnje teškoće i krajnje neodložnosti da ukažemo na ovo goruće mesto” – piše Katrin Malabu – „došlo je vreme da ovaj organ uživanja, koji još nikada nije postao organ mišljenja, progovori.”

Katrin Malabu Izbrisano uživanje: klitoris i mišljenje
Katrin Malabu Izbrisano uživanje: klitoris i mišljenje

Razgovor će se odvijati na francuskom i srpsko-hrvatskom jeziku, uz opciju simultanog prevoda, u okviru manifestacije Molijerovi dani Francuskog instituta u Beogradu.

Knjigu Katrin Malabu „Izbrisano uživanje: klitoris i mišljenje” objaviće Fakultet za medije i komunikacije i Multimedijalni institut iz Zagreba, uz podršku Francuskog instituta u Beogradu.