”Kentaurski crteži” Uroša Krčadinca u Galeriji SANU

U ponedeljak 11. septembra u 18 časova, u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti, biće otvorena izložba ”Kentaurski crteži” dr Uroša Krčadinca, profesora na Departmanu za digitalne umetnosti. Vođenje kroz izložbu održaće se u sredu, 20. septembra u 18 časova. U ponedeljak, 25. septembra, organizovano je javno crtanje u 15:30 časova. Razgovor Uroša Krčadinca sa istoričarkom umetnosti Anicom Tucakov (o robotima, lepoti, radu, značenju, veštačkoj gluposti i hibridnim budućnostima) održaće se 25. septembra u 18 časova.

Uroš Krčadinac Kentaurski crteži

Inspirisan konceptom tzv „Kentaurskog šaha“ koga je osmislio Gari Kasparov, autor prikazuje algoritamske radove nastale kentaurskim procesima, zajedničkim radom autora-umetnika i algoritma veštačke inteligencije. Akcenat će biti na apstraktnim linijskim crtežima, koji se mogu tumačiti i kao oblik grafičkog asemičkog pisanja.

Uroš Krčadinac Kentaurski crteži

Središte izložbe predstavlja pen ploter, robot za crtanje sa nekoliko motora i flomastera, koji će performativno izrađivati crteže. Ploter će biti programiran tako da izvodi pokrete u realnom vremenu, dok su posetioci u galeriji. Pored toga, na panelima će biti tekstualno objašnjena upotreba veštačke inteligencije u umetničkoj kreaciji.

Saradnici na realizaciji izložbe su Andrej Alfirević i Željko Petrović.

Postavka u Galeriji nauke i tehnike SANU (Đure Jakšića 2, Beograd) traje do 30. septembra, a galerija je otvorena za posetioce radnim danima od 10 do 20 časova i subotom od 10 do 15 časova.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.