Podrška Filmskog centra Srbije za pet studentskih filmova sa FMK

Podrška Filmskog centra Srbije
za pet studentskih filmova sa FMK

Filmovi Hane Piščević, Olge Milisavljević, Alekse Vitorovića, Nikole Aleksića i Sofije Nedeljković dobili su podršku Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje studentskih završnih filmova za 2019. godinu.

Filmovi studenata FMK

Komisija FCS u sastavu Nebojša Miljković, Milica Tomović, Marko Grba Singh, Nenad Mikalački i Mlađen Minić dala je sledeće obrazloženje za izbor filmova studenata Departmana za digitalne umetnosti FMK:

BUDNA DECA SANJAJU
Scenario i režija: Hana Piščević

Film Budna deca sanjaju levitira na granici jave i sna, čineći ih nerazlučivim za svoje likove. Priča o deci čija java za odrasle predstavlja snove na koje su odavno zaboravili. Dečja igra i san glavnog lika da postane član cirkuske trupe uprkos protivljenju roditelja, inspirišu autorku da film ispriča iz perspektive deteta, preuzimajući često njegovu subjektivnu vizuru u doživljaju stvarnosti. Poetski realizam kojem autorka teži, a koji je nagovešten već i u rediteljskoj eksplikaciji, uverava nas da ćemo gledati film precizne rediteljske vizije i istančane estetike.

BLAGO PUŽEVIMA
Scenario i režija: Olga Milisavljević

Psihološka drama koja na inteligentan i suptilan način priča o krugu psihološkog zlostavljanja u okviru porodice i o posledicama koje one imaju po glavnu junakinju, sedmogodišnju Ninu. Rediteljska eksplikacija koju je autorka priložila nam daje precizan opis karaktera, njihovih mehanizama ponašanja i međusobnih odnosa. Takav zreo pristup Olge Milisavljević, uz Milicu Drinić kao direktorku fotografije, Komisija je uverena da će Blago puževima biti jedan vizuelno izuzetan, emotivno jak i uznemiravajuć film, koji nam pruža pogled u živote disfunkcionalnih odnosa, neizdrživosti osećanja krivice i korišćenja vere za uspostavljanje kontrole.

IZNAD
Scenario i režija: Aleksa Vitorović

Iznad je originalna priča o odrastanju, ispričana kroz grupu klinaca, blek metalaca u proviniciji, njihovim sudarom sa životom u malom mestu i pritiskom familije i okoline. Glavni protagonista je rastrzan između disfunkcionalne porodice i sopstvene budućnosti u družini marginalizovanih autsajdera. Već razigranu atmosferu pojačaće i upotreba naturščika, korišćenje prirodnog svetla i ukupni dokumentarnistički pristup. Iz priloženog teksta Komisija zaključuje da je autor projekta duboko upoznat sa tematikom, koja ima autobiografske obrise, kao i da na osnovu prethodnih audio-vizuelnih radova ovaj projekat apsolutno zaslužuje da bude podržan. Željno iščekujemo finalni proizvod.

ANOMALIJA
Scenario i režija: Nikola Aleksić

Scenario za film Anomalija obiluje originalnom mešavinom pirotskog dijalekta, makedonskog i bugarskog jezika i novonastalog veb slenga. Priča je avanturističkog, ‘coming-of-age’ žanra. Dijalozi odgovaraju likovima koji su verni i ubedljivi. Projekat je dobro pripremljen i sadržajan, a prethodni radovi obećavajući. Ceo film se događa u slikovitom i fantazmagoričnom predelu Istočne Srbije, sa jezerima, kanjonima, pećinama i, naravno, vanzemaljcima. Ovaj film je zahtevan iz više razloga. Prvenstveno zbog rada sa mlađim osobama, zbog dramaturgije koja nije jednostavna i specijalnih efekata od kojih zapravo zavisi konačni efekat. Trebalo bi obratiti pažnju na kvalitet izrade rekvizite ili pak način montiranja scena u kojima se srećemo s njom.

STIŽE BEBA
Scenario i režija : Sofija Nedeljković

Film Stiže beba je priča o ženi koja dobija otkaz nakon što saznaje da je trudna, što zatim prouzrokuje niz birokratskih problema i ličnih sukoba. Aktuelna tema koja na duhovit način kritikuje naše društvo i sistem u kojem živimo, ponuđena u formi mjuzikla koji je jako redak na našim prostorima, privukla je pažnju Komisije koja je procenila da je iz tog razloga veoma važno podržati ovaj film. Duhovit scenario, kao i ponuđeni demo snimak muzičkih numera koje dočaravaju atmosferu filma, ukazuju na potencijal ovog projekta i hrabre zamisli njegove autorke.

Čestitamo Hani, Olgi, Aleksi, Nikoli i Sofiji i željno iščekujemo da vidimo rezultate njihovog rada!