Digital Prayer: izložba studentkinje Kristine Tice u Remontu

By 15.06.2020Vesti

Digital Prayer: izložba Kristine Tice u Remontu

Samostalna izložba Kristine Tice, studentkinje Departmana za digitalne umetnosti FMK, biće otvorena u galeriji nezavisne umetničke asocijacije Remont 15. juna u 19 časova, u ulici Maršala Birjuzova 7 u Beogradu.

„Digital Prayer“ je deo je Kristininog master rada koji se bazira na istraživanju tehnologije veštačke inteligencije i predstavlja svojevrstan presek razvoja AI, pod mentorstvom doc. dr Uroša Krčadinca. Ovaj rad je izabran da predstavlja Srbiju u okviru projekta »European ARTifical Intelligence Lab« na čijem je čelu Ars Electronica, najvažniji svetski centar za digitalnu i novomedijsku umetnost i povezivanje umetnosti, nauke i tehnologije.

Umetnica se vodi Grojsovom tezom da je digitalna slika vidljiva ikona nevidiljivog Boga i da funkcioniše upravo kao vizantijska ikona – kao vidljiva reprezentacija nevidiljviih digitalnih podataka. U tom kontekstu, Tica veštačku inteligenciju sagledava kao sredstvo vizualizacije koda i informatičkih podataka u pozadini, putem kojih se stvaraju nove slike. Pomoću kompjuterskog programa i baze podataka sa oko 4000 digitalnih reprodukcija pravoslavnih ikona, računar rekonstruiše elemente kanonske likovnosti vizuelnog jezika ikone prateći gemoetrijski i matematički raspored likovnih elemenata. Praveći paralelu između ikone i veštačke inteligencije kao prozora ka nematerijalnom, projektivnom, duhovnom, umetnica nas suočava sa digitalnim slikama koje nastaju putem statističkih operacija bliskih veštačkoj inteligenciji.

„Naše potrebe, odgovori na naša pitanja, moralni kodovi i uticaji danas se čuvaju unutar virtuelnog, pre nego duhovnog prostora. Putem usmeravanja algoritamskih procesa prema generisanju jezika ikone, dva vizuelna interfejsa se ukrštaju – virtuelni svet digitalne slike i tradicionalne, ručno rađene pravoslavne ikone.“ – navodi se u eksplikaciji Kristininog master rada.

Kristina Tica rođena je 1995. godine. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Učesnica je nekoliko studijskih programa u okviru Central Saint Martins, UAL i Slade School of Fine Art, UCL. Izlagala je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu i do sada je realizovala jedan samostalni izlagački projekat. Umetničke projekte realizuje u domenima slikarstva, video umetnosti, ambijentalne instalacije i generativne novomedijske umetnosti. Studentkinja je master studija na Departmanu za digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu.

Saradnici na projektu su programer Miloš Trifunović (razvoj softvera), Marija Šumarac (audio instalacija) i Žak Laroš (tehnička podrška).

Realizaciju projekta podržao je Centar za promociju nauke u okviru European ARTificial Intelligence Lab projekta, uz tehničku podršku Fakulteta za medije i komunikacije.

Izložba u Remontu (Maršala Birjuzova 7) traje do 3. jula 2020. godine, a radno vreme galerije je radnim danima od 11 do 18 časova.