Linija identiteta: otvoreno predavanje Šejle Kamerić

Departman za digitalne umetnosti vas poziva na otvoreno predavanje umetnice Šejle Kamerić, koje će se održati 31. maja 2022. u 19 časova u Sali 8 Fakulteta za medije i komunikacije. U galeriji Eugster || Belgrade (Viline Vode BB, objekat 5/3) u toku je Šejlina samostalna izložba „Mother is a Bitch“, koju možete posetiti do 22. juna 2022.

Predavanje na FMK možete pratiti i online putem Google meet linka.

Šejla Kamerić

Predavanje Šejle Kamerić fokusiraće se na autoportret kao formu ekspresije, onako kako se u njenom radu pojavljuje, kroz fotografiju, film ili instalaciju. Umetnica ispituje kako se identitet oblikuje kroz nametnuto i željeno, dva stremljenja u ljudskom postojanju koji nam daju našu liniju identiteta. Linija identiteta je ujedno i naslov Šejlinog predavanja, koje je organizovano u sklopu njene samostalne izložbe pod nazivom „Majka je kučka“ u galeriji Eugster || Belgrade. Kroz ovaj projekat, umetnica koristi vlastito telo ne samo za samorefleksiju, već i kao simbol.

Šejla Kamerić, umetnica rođena 1976. godine u Sarajevu, bavi se filmom, fotografijom, predmetima, crtežom i instalacijom. Preklapajući teme i motive intimnog sa pitanjima društvenog i kolektivnog, Šejla je razvila svoju liniju rada internacionalno, sa fokusom na alternativne istorijske narative, lične istorije, politike sećanja, oblike otpora i posledice ljudske, a pre svega ženske, borbe. Insistirajući na empatiji kao osnovnom mehanizmu spajanja sebe, svog rada i posmatrača, Kamerić upozorava na moć političkog diskursa, dok istovremeno stvara isti.

Njeni radovi deo su mnogih važnih kolekcija, kao što je kolekcija Tejt Modern u Londonu, Musée d’Art Moderne de la Ville u Parizu, muzej Boijmans Van Beuningen u Roterdamu, Vehbi Koç fondacija u Istanbulu, MACBA u Barseloni, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Kontakt kolecija u Austriji, ArtTelekom u Nemačkoj, itd.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.