Kritičari su izabrali: Maja Stanković „Od/Do UŽIVANJA“

U ciklusu Kritičari su izabrali – tradicionalnoj izložbi koja se kao recepcija kritičara savremene vizuelne umetnosti u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda kontinuirano organizuje od 1967. godine – Maja Stanković, istoričarka umetnosti i dobitnica Nagrade Lazar Trifunović za 2018. godinu, priredila je izložbu za 2023. godinu „Od/Do UŽIVANJA“. Izložba će biti svečano otvorena u četvrtak, 26. januara, u 19 časova u Likovnoj galeriji KCB.

Predrag Terzić, Don’t play what’s there, play what’s not there, instalacija, 2022.

Šta je danas uživanje? Kakva je njegova veza sa kapitalističkim formacijama moći, proizvodnjom i razmenom dobara? Gde je uživanje u svetu algoritamski produkovanih potreba, generisanih želja i klišeiziranih načina za njihovo zadovoljenje? Da li je uživanje hemijska reakcija, komunikacija u mozgu koja se odvija između dva ili više transmitera sa ili bez dodatnih stimulansa? Da li je uživanje relikt prošlosti, recidiv prosvetiteljskih i humanističkih vrednosti i uverenja koji su, danas, u posthumanoj i postprodukovanoj stvarnosti, izlišni? Da li je banalno, glupo i suvišno govoriti o uživanju u svetu u kojem je profit jedina vrednost koja se ne dovodi u pitanje? Da li je uživanje odvojeno od mišljenja ili je uslov za pokretanje mišljenja? Ili je uživanje pokretačka snaga za oslobađanje od zatečenog frejminga i kreativni potencijal koji se jedini može suprotstaviti retrogradnim narativima, destruktivnim silama i neoliberalnom ludilu? „Postoji li drugo ‘uživanje’ osim moćnog, dominantnog, erektilnog?” (Malabu) Ili je uživanje – uživanje u dominaciji? Da li je moguće govoriti o uživanju izvan dominacije? Ili je samo uživanje moć? (iz teksta u katalogu izložbe)
Prateći tekst Maje Stanković možete pročitati na sajtu Kulturnog centra Beograda.

Umetnici i umetnice: VKS (Vokalno-kustoski sindrom), Dragana Žarevac, Neša Paripović, Milija Pavićević, Emilija Terzić, Predrag Terzić, Jovan Čekić, Zorica Čolić.

Jovan Čekić, Tačke uživanja, foto-instalacija, 2022.

Jovan Čekić, Tačke uživanja, foto-instalacija, 2022.

Kustoskinja Maja Stanković je dekanka Fakulteta za medije i komunikacije i redovna profesorka na Departmanu za digitalne umetnosti. U svom naučnom radu bavi se savremenom umetnošću, teorijom umetnosti i digitalnom humanistikom. Objavila je knjige „Fluidni kontekst. Kontekstualne prakse u savremenoj umetnosti“ (2015) i „Umrežena slika“ (2022).

Program izložbe:

Četvrtak, 26. januar, otvaranje izložbe u 19 sati
Performans VKS (Vokalno-kustoski sindrom):
19.30 – „Zone komfora (Dve glave u tri čina)”, trajanje 15 min.

Petak 3. februar, u 19 sati
Kroz izložbu vode autorka izložbe Maja Stanković i umetnici: Dragana Žarevac, Zorica Čolić (online iz Njujorka), Jovan Čekić.

Petak 24. februar, u 19 sati
Kroz izložbu vode autorka izložbe Maja Stanković i umetnici: Vokalno-kustoski sindrom: Vladimir Bjeličić i Senka Latinović, Predrag Terzić, Emilija Terzić.

Izložba će biti otvorena do 5. marta 2023. godine.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.