Razgovor o zbirci poezije „Mogu da imam“ Maše Tomanović

Zadovoljstvo nam je da vas pozovemo na predstavljanje debitantske pesničke zbirke „Mogu da imam“ (Kontrast, 2023) urednice FMK knjige Maše Tomanović, koja će se održati u sredu 22. marta u 18 časova u KC Gradu.

„Mogu da imam“ Maša Tomanović

U razgovoru sa autorkom, učesnici će pokušati da odgovore na važna pitanja koja pokreće ova zbirka, uz obavezno čitanje poezije.

Učestvuju:

  • Miloš Živković, pisac i književni kritičar
  • Anja Marković, pesnikinja
  • Maša Tomanović, autorka zbirke
  • Razgovor vodi: Ivan Isailović (urednik)

Maša Tomanović rođena je u Beogradu 1995. godine. Završila je osnovne i master studije na Filološkom fakultetu na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti. Radila je kao urednica u IK Darma Books, a danas je izvršna urednica u FMK knjige. Jedna je od moderatora u književnom društvu „Orfisti“ i vodi podkast „Autoput i noć“. Objavljivala je poeziju u regionalnim časopisima (Tema, Polja) i na portalima (Čovjek-časopis, Strane.ba). Bavi se književnom teorijom i kritikom.

O zbirci su rekli:

Mi smo taj svetli mršavi čovek. Trči nam se, udahnuli bismo vazduh, poželeli bismo da imamo svoju volju. Kroz procese koji nas jedu, kroz raspadanje i negacije, kroz strasno tihovanje u belinama, krčeći put prema malim stvarima vrednim opevanja, kroz odrastanje u sintaksi, poezija Maše Tomanović reže hirurškom nežnošću. (Miloš Živković)

Subjektivni mentalni život je znatno bogatiji od načina na koji ga konceptualizujemo, rasuđujemo o njemu i izražavamo kroz jezik. U središtu mišljenja i jezika je pojmovna metafora, koja utiče i na jedno i na drugo. Odlaženje do nje, njeno uzimanje i pružanje pred nas neka su od dešavanja kojima prisustvujemo dok čitamo zbirku pesama Maše Tomanović „Mogu da imam”. (Nađa Parandilović)

„Mogu da imam“ je zbirka snova i želja koliko i zbirka pesama. Razračunavanje sa javom, potvrđivanje pripadanja: stihovi poput „ovo možeš smatrati svojim (…) to je / polovična osveta i fizički problem“ ili „to je bila moja kuća iako mi nikada nije bila jasna“ postavljaju čitaocu mapu unutrašnjeg sveta pesnikinje, a snolike predstave zahtevaju raščlanjavanje do konačnog razumevanja koje nikad ne dolazi. Baš taj osećaj frustriranosti čini ovu knjigu neverovatno privlačnom i svežom. (Milica Špadijer)

Više o knjizi „Mogu da imam“ pročitajte na vebsajtu Kontrast izdavaštva.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.