Masterklas: Dokumentarna umetnost i industrija

Departman za digitalne umetnosti FMK, u saradnji sa specijalističkim programom Fulbrajt Državnog sekretarijata SAD, poziva sve zainteresovane studente na masterklas nagrađivane producentkinje i filmske rediteljke Mridu Čandre, koja od 25. oktobra do 7. novembra gostuje na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu.

Mridu Chandra Masterclass Belgrade Serbia

Mridu Čandra (Mridu Chandra) je filmska producentkinja i rediteljka iz Njujorka, nagrađivana za svoje dokumentarne i igrane filmove koji obrađuju teme građanskih prava, ekološke i rasne pravde i rodne ravnopravnosti. Njeni filmovi premijerno su prikazivani na festivalima Sundance, Telluride i SXSW, emitovani na kanalima PBS, Disney+, Hulu i Netflix, prikazivani članovima američkog Kongresa i Ujedinjenih nacija. Nedavni radovi uključuju produkciju filmova „Becoming Cousteau“ (nominovan za BAFTA nagradu za najbolji dokumentarni film) i „Cured“ (nominovan za Emmy nagradu za najbolje dokumentarističko istraživanje). Njeno iskustvo istraživača arhivskih medija i stručnjaka za dozvole poslužilo je i stvaranju brojnih poznatih filmova (poput filma „Steve Jobs“ u režiji Denija Bojla) i pozorišnim produkcijama na Brodveju. Pored toga, kao osnivačica i direktorka programa „IF/Then Shorts“ u Tribeca Film institutu, finansirala je i podržavala filmske autore širom sveta, vodeći specijalističke radionice za američke i međunarodne autore na festivalima Docs by the Sea, East Doc Platform, Balkan Documentary Center, Dok Leipzig i CPH:Dox. Članica nekoliko međunarodnih filmskih organizacija, uključujući Britansku akademiju filmskih i televizijskih umetnosti (BAFTA), Savez producenata dokumentarnih filmova (DPA), Film Independent, Filmski i medijski institut Gotham i Međunarodno udruženje za dokumentarni film (IDA).

Na Departmanu za digitalne umetnosti, Čandra će se pojedinačno sastajati sa studentima dokumentarnog filma kako bi im pružila povratne informacije o njihovim projektima i razgovarala o najboljim praksama za razvoj priče, izazovima produkcije, održivosti karijere i mogućnostima za distribuciju na međunarodnom tržištu dokumentarnih filmova. Takođe će održati seriju majstorskih radionica o kreativnim i poslovnim aspektima dokumentarne kinematografije, informišući naše studente o najnovijim prilikama za njihov rad na međunarodnom tržištu.

Molimo studente zainteresovane za učešće na masterklasu Mridu Čandre da blagovremeno popune prijavni formular.

PROGRAM:

30. oktobar, od 17 do 19h, sala 501: KREATIVNA PRODUKCIJA ZA DOKUMENTARNE FILMOVE
Iskustva iz 20-godišnje karijere kreativne producentkinje nagrađivanih nezavisnih dokumentarnih filmova. Mridu Čandra će pojasniti ulogu i odgovornosti kreativnog producenta s fokusom na budžetiranje, prikupljanje sredstava i distribuciju na međunarodnom tržištu.

1. novembar, od 17 do 19h, sala 420: ARHIVSKA KINEMATOGRAFIJA
Pregled procesa i strategija koje se koriste u sprovođenju arhivskog audiovizuelnog istraživanja i za pregovaranje o licencama potrebnim za korišćenje ovih materijala u dokumentarnim filmovima. Radionica će uključivati prikazivanje isečaka iz arhivskih dokumentarnih filmova i razgovor o različitim kreativnim primenama arhivskih materijala.

3. novembar, od 17 do 19h, sala 506: VEŠTINA PREZENTACIJE
Pronalaženje suštine vašeg filma i efikasno komuniciranje vaše priče na međunarodnom tržištu dokumentarnih filmova – uključujući finansijere, distributere, agente, partnere i potencijalnu publiku. Studenti će imati priliku da vežbaju svoje prezentacije i dobijaju povratne informacije tokom radionice.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.