Književna nagrada “Mihajlo Misha Đorđević” profesorki Dubravki Đurić

By 16.12.2019Vesti

Književna nagrada “Mihajlo Misha Đorđević” profesorki Dubravki Đurić

Profesorka Dubravka ĐurićBiljana D. Obradović dobitnice su ugledne nagrade “Mihajlo Misha Đorđević” za 2019. godinu, za antologiju novije srpske poezije Cat Painters: An Anthology of Contemporary Serbian Poetry koju su zajedno uredile.

Cat Painters: An Anthology of Contemporary Serbian Poetry

Antologiju je 2016. objavila izdavačka kuća Dialogos Press iz Nju Orleansa, a njeno objavljivanje pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Nagradu dodeljuje Severnoameričko društvo za srpske studije (North American Society for Serbian Studies).

Mihajlo Misha Đorđević je bio jedan od osnivača ovog društva. Bio je ugledni profesor francuske književnosti na Državnom univerzitetu Pensilvanije (Penn State University) i značajan je prevodilac srpske poezije na engleski jezik. Nagrada je ustanovljena u njegovu čast i dodeljuje se svake godine značajnim autorima knjiga objavljenim na engleskom jeziku o srpskom jeziku, književnosti i kulturi.

Biljana D. Obradovic Cat Painters

Prema rečima Dejana Simonovića “Antologija obuhvata nekoliko tendencija prisutnih u srpskoj poeziji od sedamdesetih godina 20. veka do danas. Urednice su se vodile idejom da pokažu srpsku pesničku scenu u svoj njenoj raznolikosti praksi, od narativne poezije koja se bavi svakodnevicom, preko poezije koja traga za transcendencijom, do poezije koja se usredsređuje na pesnički eksperiment, a koja je iz većine dosadašnjih izbora bila izostavljana. Pored poezije i autora koji pripadaju dominantnom toku savremene srpske poezije, autorke ove obimne antologije koja obuhvata 450 strana, uključile su i marginalne prakse, koje u savremenom kanonu srpske poezije još uvek nisu prepoznate ni vidljive”.

Dubravka Đurić je pesnikinja i redovna profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Biljana D. Obradović je pesnikinja i profesorka na Univerzitetu Gzavijer u Luizijani.