Otvoreni kurs: Kreativno pisanje za 21. vek

By 16.10.2019Vesti

Otvoreni kurs: Kreativno pisanje za 21. vek

Pisanje je jedna od onih veština koja nam sve više nedostaje u svetu savremenih tehnologija i društvenih mreža u kome nas vreba iskušenje britke sažetosti kratke forme u vidu Twittera, kritičkog komentara i polemičke veštine u vidu Facebook komentara ili multidisciplinarnog izazova kombinovanja teksta i slike u formi Instagram dnevnika. Kada je u pitanju advertajzing i copywriting veština pisanja se već podrazumeva, zahtevajući da je razvijamo na brz, fleksibilan način. Otuda se pisanje uči neprestano i uvek iznova.

Svaki dobar pisac zna da je pisanje oblik neumornog, svakodnevnog treninga koji iskušava našu spremnost da se posvetimo tekstu. Tajna dobrog pisanja ne krije se u neverovatnom talentu već u hrabrosti da se preuzme rizik poduhvata i krene u  duhovnu avanturu suočavanja sa samima sobom i svetom, suočavanja u kome ćemo se služiti jedino i samo rečima.  Čini se neravnopravnim u odnosu na sve sile koje svet može upotrebiti protiv onih koji govore i pišu, misle i pripovedaju. Ali reči su ubojitije oružje. Silnici to znaju bolje od drugih tako da na planeti svakoga dana biva ubijen ili zatvoren neko ko je imao smelosti da piše ili govori ono što je mislio da bi trebalo reći. Pisanje ima dakle drugačiju moć od ostalih sredstava i načina komunikacije, ponekad subverzivniju i dugotrajniju nego što se pretpostavlja.

Jer: Pisanje je sekira, govorio je Kafka, koja razbija led u nama. Skoro da je reč o kursu za samuraje: jedan od njih, Mišima, bio je među vodećim piscima 20. veka. Jer je potraga za pravom rečju i pravom verzijom vašeg teksta za 21. vek, teksta u nastajanju, važna. Ponekad presudna. Nemojte nikada da smetnete sa uma da prava reč i prava priča menjaju sudbine i živote – iako će vas ubeđivati u suprotno.  Zato ćemo neumorno pisati, čitati i diskutovati kako bismo odgovorili na izazove vremena koje zahteva nove načine pisanja i nov pristup pripovedanju. Kao nov pristup kritičkom čitanju i rasuđivanju. Kako bismo krenuli u susret moćnom oružju kojim raspolažete i koje čeka da bude aktivirano, ka onim novim, hibridnim i analogno-digitalnim, multimedijalnim narativnim i pesničkim formama koje će dobiti ime tek zahvaljujući vašim tekstovima.

Kreativno pisanje FMK mediji i komunikacije

Kurs prof. dr Tatjane Rosić Ilić održaće se od oktobra do decembra 2019. na Departmanu za medije i komunikacije FMK. Kurs se održava četvrtkom u 17 časova. Učešće na kursu je besplatno i otvoreno za prvih 35 prijavljenih učesnika. Molimo vas da prijavu za učešće na kursu pošaljete na imejl fmk@singidunum.ac.rs.

 

TEME:

24. oktobar:
Napiši/pošalji pismo ili bar razglednicu, molim te!
Ili: Pismo o pisanju: Šta to pisanje može a druge komunikacijske i umetničke prakse ne mogu?

31. oktobar:
Koliko je reči potrebno da bismo se razumeli? Ekonomija sažetosti: fragment, Twitter poruka i (kratka) kratka priča.

7. novembar:
Kratka ljubavna/krimi priča.

14. novembar:
Kratka priča o otporu.

21. novembar:
Napiši me ponovo! Kako, zašto i kada pisati remake.

28. novembar:
Moj najdraži književni remake.

5. decembar:
Moj remake.

12. decembar:
Autorska kolumna: kritičko čitanje svakodnevice, kritički komentar i polemika.

19. decembar:
Moja autorska kolumna.

26. decembar:
Zašto manifest? Ključne reči manifesta.

Završni zadatak: Moj autorski manifest