Otvoreni kurs: Neuronauka psihologije

Otvoreni kurs: Neuronauka psihologije

Drugi deo otvorenog kursa “Neuronauka psihologije: od čula preko uma do veštačke inteligencije” prof. dr Dragana Švrakića (Washington University School of Medicine, St. Louis, USA) održaće se online u decembru i januaru 2021. godine.

Prof. dr Dragan Švrakić Neuronauka psihologije FMK

Na ovom kursu upoznajemo se sa najsavremenijim saznanjima o procesima kojima mozak, kolekcija od 85 milijardi neurona, proizvodi um – svoju progresivno diferenciranu adaptivnu sposobnost da “rezonira” sa okolinom, da je pamti, menja, istražuje, voli ili ne voli, predviđa. Govorićemo i o konceptu “nesvesne” radne memorije, do skora nezamislivim pojmom za svakoga od nas.

Akademik Dragan Švrakić je redovni profesor psihijatrije na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu, SAD (Washington University School of Medicine, St. Louis). Psihijatar po specijalizaciji, doktorirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu u oblasti istraživanja u psihijatriji. Član je Srpske akademije nauka i Internacionalnog konzorcijuma za genetske studije mentalnih bolesti. Gostujući profesor je na Medicinskim fakultetima u Kragujevcu i Beogradu, kao i na Departmanu za psihologiju Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu, gde predaje Genetiku i Epigenetiku poremećaja ličnosti. Jedan je od članova renomirane Sent Luis grupe istraživača koja je dala pionirske doprinose u studijama genotipsko-fenotipske arhitekture složenih mentalnih bolesti, odnosno formulisala sedmofaktorski psihobiološki model ličnosti i poremećaja ličnosti koji je danas jedan od vodećih u svetu. Objavio je veliki broj članaka u vodećim svetskim naučnim časopisima. Njegovi istraživački radovi sa kolegama sa Univerziteta Vašington spadaju u najcitiranije u međunarodnim okvirima.

Učešće na kursu je besplatno i otvoreno za sve zainteresovane. Molimo vas da se za učešće na kursu prijavite popunjavanjem online formulara.

Prvo predavanje održaće se u petak 18. decembra 2020. u 18 časova, a link za online uključenje dobićete nakon što se prijavite za učešće na otvorenom kursu.

Naredna predavanja će se održati prema sledećem rasporedu:

  • Subota, 19.12.2020. od 17h
  • Petak, 25.12.2020. od 18h
  • Subota, 26.12.2020. od 17h
  • Subota, 16.01.2021. od 17h

 

U prethodnom semestru gost predavač na kursu bio je doc. dr Aleksandar Selakov sa Katedre za elektroenergetiku i softverski inženjering Univerziteta u Novom Sadu, čija predavanja o osnovnim principima praktične primene i socijalno-psihološkim implikacijama veštačke (arteficijalne) inteligencije možete pogledati u nastavku:

2

3