Teorijski pristupi Jugoslaviji: od periferije ka socijalizmu

By 27.09.2019Vesti

Teorijski pristupi Jugoslaviji:
od periferije ka socijalizmu

Novi otvoreni kurs profesora Rastka Močnika i Radeta Pantića održaće se od oktobra do decembra 2019. godine na Fakultetu za medije i komunikacije.

Teorijski pristupi Jugoslaviji: od periferije ka socijalizmu

Teorijski pristupi Jugoslaviji: od periferije ka socijalizmu je otvoreni kurs u okviru master studijskog programa Kritičke studije politike. Kurs je otvoren za studentkinje i studente svih visokoškolskih ustanova i studijskih programa svih nivoa, kao i za svu zainteresovanu javnost.

O kursu

Suočavanje sa savremenim društvenim problemima zahteva kritičku teorijsku analizu prošlosti. Kurs prilazi istoriji predratne i poratne Jugoslavije iz istorijsko-materijalističke perspektive. Zato postavlja temeljna pitanja, na koja bi trebalo odgovoriti kako bi se uopšte moglo pristupiti izučavanju te istorije. Koji su preduslovi prelaska u kapitalizam? Da li buržoazija i kapitalisti pripadaju istoj društvenoj klasi? Kakav je bio klasni karakter Francuske revolucije? Kakve kombinacije načina proizvodnje iziskuje neravnomerni razvoj na periferiji kapitalističkog svetskog sistema? Kakvi obrasci zavisnog razvoja proizilaze iz nacionalnih privrednih politika na periferiji? Ova problematika uspostavlja nov okvir koji dovodi u pitanje opšte prihvaćene interpretacije Jugoslavije. Da li je predratna Jugoslavija bila kapitalistička društvena formacija? Kakav je oblik poprimala klasna dominacija u predratnoj Jugoslaviji? Kakav je bio tip eksploatacije i koje klase su bile eksploatisane? Da li se poratna Jugoslavija može smatrati socijalističkim društvom? Koje društvene grupe su bile vladajuće? Kakvi su bili odnosi između plana i tržišta, a kakvi oni između države i samoupravljanja? Kakve su bile klasne dinamike u poratnoj Jugoslaviji? Koji ideološki procesi su se odvijali i kakve kulturne prakse su bile zastupljene? Cilj kursa je da izmesti analizu istorije Jugoslavije od ideoloških narativa modernizacije putem modela pristizanja zapadnog kapitalizma i da je otvori ka problematici kompleksnosti neravnomernog i kombinovanog razvoja.

Rade Pantić Teorija simboličkih formacija
Predavanja
 1. Debata o prelasku u kapitalizam (Dob-Svizi, Brener-Volerstin)
 2. Studije slučaja prelaska u kapitalizam (teoretičari „političkog marksizma“)
 3. Neravnomeran i kombinovan razvoj Turske (komparativna studija slučaja)
 4. Da li je predratna Jugoslavija bila kapitalistička društvena formacija?
 5. Strani kapital u privredi predratne Jugoslavije
 6. Intimistički estetizam i balkanistička ideologija: sfera kulture u predratnoj Jugoslaviji
 7. Nedoumice o prelasku u socijalizam
 8. Socijalistička primitivna akumulacija?
 9. Kakav razvoj?
 10. Da li je posleratna Jugoslavija bila socijalistička društvena formacija?
 11. Društveno vlasništvo, samoupravljanje i društveno upravljanje
 12. Kultura u socijalizmu: da li se praktikovala socijalistička kultura?

Predavanja na otvorenom kursu će se održati u prvom semestru akademske 2019/20. godine. Svakog meseca (oktobar, novembar i decembar 2019) biće izveden po jedan nedeljni nastavni blok. Prvi blok nastave održaće se 26. i 27. oktobra na Fakultetu za medije i komunikacije.

Pozivamo sve zainteresovane studentkinje, studente i javnost da se prijave za učešće na otvorenom kursu. Prijavu za učešće možete poslati profesoru Radetu Pantiću na mejl rade.pantic@fmk.edu.rs.