Razgovor o medijima: „Pasivni posmatrač ili aktivni učesnik?”

Nova Iskra i Fakultet za medije i komunikacije pozivaju sve zainteresovane na otvorenu diskusiju o odnosu mladih prema medijima pod nazivom „Pasivni posmatrač ili aktivni učesnik?” u četvrtak, 13. oktobra u 19 časova (sala 8, IV sprat FMK, Karađorđeva 65, Beograd). U razgovoru učestvuju Milena Popović, glavna i odgovorna urednica „Istinomera“, Marija Todorović, novinarka magazina „Oblakoder“ i Ljiljana Bulatović, profesorka FMK i ekspertkinja za medijsku pismenost. Moderatorka razgovora biće Jovana Gligorijević, novinarka nedeljnika „Vreme“, urednica i voditeljka emisije „Tabu“ na Insajder TV.

Pasivni posmatrač ili aktivni učesnik

Šta su danas uopšte mediji za mlade, a šta informacija? Kako razlikovati prave od lažnih vesti? Koja je uloga društvenih mreža u informisanju mladih i da li ih vidimo kao prostor slobode ili prostor manipulacije? Da li je nezavisno novinarstvo utopija, oksimoron ili neophodni imperativ? Da li su mladi motivisani da se bave istraživačkim novinarstvom i medijskim aktivizmom? Koja je uloga medija u podsticanju nacionalističkog diskursa kod mladih? Kakav je kvalitet medijskog zadržaja u Srbiji, kako ga unaprediti i na koji način uključiti mlade u tu promenu?

Diskusija je deo evropskog projekta „Bricks made of Words“, u okviru koga će Nova Iskra ugostiti 27 studenata i studentkinja iz sedam zemalja Evrope, koji će se tokom četvorodnevne studijske posete Beogradu upoznati sa ovdašnjom kulturnom i aktivističkom scenom kroz raznovrsne programe.

Stoga će diskusija obuhvatiti i važna pitanja poput toga šta mladi mogu da saznaju o EU iz ovdašnjih medija, kao i da li dobijaju dovoljno informacija o evropskim politikama, naročito o onim koje se odnose na uključivanje samih mladih u procese odlučivanja.

Snimak diskusije pogledajte na YouTube kanalu FMK:

Projekat „Bricks made of Words“ realizuje se sa idejom da mladima, koji su odabrani otvorenim konkursom, omogući da saznaju više o društvima zemalja u koje putuju (Italija, Srbija, Rumunija, Bosna i Hercegovina, Belgija i Kipar), kao i da razviju kritičko mišljenje u vezi sa osetljivim temama koje često stvaraju jaz među zagovornicima i protivnicima EU, kroz učešće u radionicama, interaktivnim obilascima grada i diskusijama.

Projekat „Bricks made of Words“ sufinansiran je programom Evropa za građanke i građane, kroz organizacije u različitim evropskim zemljama: Arci Valdarno, opština Kavrilja, Ofensiva Tinerilor, Nova Iskra, BRAVO BIH, CONEXX-EU, ARCSS, AGENFAP, CUT.

Podrška Evropske komisije u izradi ovog teksta ne predstavlja odobravanje sadržaja, koji odražavaju stavove samo autora, i Komisija ili EACEA se ne mogu smatrati odgovornim za bilo kakvu dalju upotrebu informacija sadržanih u njoj.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.