Pavle Levi u Beogradu: razgovor i predavanje

By 08.05.2019Vesti

Pavle Levi u Beogradu: razgovor i predavanje

Profesor Univerziteta Stenford Pavle Levi, istoričar i teoretičar filma, gostuje u Beogradu i Zagrebu povodom objavljivanja njegove knjige “Cimanje slike”, u novoj ediciji FMK knjige i MAMA Zagreb – Sekvenca.

Pavle Levi u Beogradu
Razgovor o knjizi “Cimanje slike”

Ponedeljak, 13. mart u 18h
Jugoslovenska kinoteka, Multimedijalna sala (Uzun Mirkova 1)

Učestvuju: Petra Belc (filmološkinja), Jovan Čekić (filozof) i autor knjige Pavle Levi.
Razgovor vodi: Petar Milat (filozof)

Knjiga se sastoji iz niza kratkih i razigranih kritičkoteorijskih refleksija o širokom spektru pojava iz domena filma i vizuelne kulture: eksperimentalna kinematografija u epohi poznog socijalizma, rediteljske metode i stilovi, veze između fotografije i slikovne poezije, nadrealistički crteži i stripovska fantastika, korespondencija kao analitički žanr, politika (ne)vidljivosti i oblikovanja identiteta kod evropskih migranata i marginalizovanih ljudi, itd.
Više o knjizi “Cimanje slike”.

Pavle Levi Cimanje slike
Pavle Levi
Pavle Levi, predavanje: Kinofikacija (Ekran. Tačka. Rez.)

Utorak 14. maj u 13h
Fakultet za medije i komunikacije, Sala 10 (Karađorđeva 65, 5. sprat)

Predavanje nastoji da razvije koncept “opšte kinofikacije” stvarnosti, pozivajući se na različite elemente filmskog aparata i koristeći se raznovrsnim primerima iz domena eksperimentalnog filma, fotografije i (vizuelne) poezije. Među domaćim i stranim autorima čiji će teorijski i praktični radovi biti analizirani su: Tomislav Gotovac, Maya Deren, Bojan Jovanović, Hollis Frampton, anonimna medicinska sestra iz očne klinike u Ulici Džordža Vašingtona, Michael Snow, Slobodan Šijan i Vujica Rešin Tucić. Doživljaj “kinofikacije” iz perspektive gledaoca kao i filmskog analitičara biće takođe razmatrani.

Razgovor i predavanje će se održati na srpskom jeziku.

Posetu Pavla Levija Beogradu organizuje Fakultet za medije i komunikacije, u saradnji sa MAMA Zagreb i festivalom Beldocs 2019.