Politike (ne)sreće: o čemu zapravo raspravljaju Piterson i Žižek?

By 20.04.2019Vesti

Politike (ne)sreće:
o čemu zapravo raspravljaju Piterson i Žižek?

U sredu 24. aprila u 18 časova u Sali 10 na petom spratu FMK, na Departmanu za studije politike održaće se razgovor povodom debate Džordana Pitersona i Slavoja Žižeka.

Piterson Žižek debata FMK

Učestvuju: Jelena Vasiljević, Filip Balunović, Rade Pantić, Jelisaveta Blagojević i Igor Štiks. Moderator: Simona Žikić.

Uz veliku medijsku pompu, 19. aprila 2019. se u Torontu u  rasprodatoj Soni areni održao veliki “dvoboj” između Džordana Pitersona (Jordan Peterson) i Slavoja Žižeka. Dva protivnika liberalne političke korektnosti, pozvani su da debatuju problem sreće iz sukobljenih perspektiva kapitalizma i marksizma. Piterson se na društvenim mrežama proslavio reakcionarnim stavovima o tzv. “kulturnom marksizmu”, dok Žižek kao “Elvis filozofije” već decenijama demontira mitove i ideologiju savremenog kapitalizma. Obojica izazvaju veliki interes zbog svojih nekonvencionalnih stavova i pristupa. Obojica obožavaju medijski spektakl koji ih ovog puta predstavlja kao neupitne reprezente suprotstavljenih intelektualnih i političkih strujanja. Ali o čemu oni zapravo govore? Kakve argumente koriste? U čemu je tajna njihove zavodljivosti? I da li ovde zaista govorimo o ozbiljnom sučeljavanju vizija društva, politike i kulture, ili njihovoj krajnjoj banalizaciji? O tome će u sklopu Razgovora na Departmanu diskutovati profesorke i profesori sa Departmana za kritičke studije politike, kao i zainteresovana publika.