Predrag Terzić: O duelima, umetnosti i košarci

By 23.01.2019Vesti

Predrag Terzić: O duelima, umetnosti i košarci

U četvrtak, 24. januara u 18 časova, u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, profesor Predrag Terzić će u okviru svoje izložbe govoriti o duelima, umetnosti i košarci.

Predrag Terzić FMK izložba KCB

U okviru zajedničke izložbe sa Ivarom Vermaiom, umetnikom iz Estonije, Predrag Terzić je predstavio novi ciklus radova pod nazivom Momentum koji nastavlja da preispituje odnos sporta i umetnosti, sada sa fokusom na patosu i duelima. Ugljenom iscrtane „zamrznute“ scene nekih od ključnih momenata borbe na terenu, zapravo govore o unutrašnjim stanjima i mentalnoj predstavi samih duela.

Svrha igre je oblikovanje samog kretanja igre, te se u njoj po rečima Gadamera ispoljava ono što odista jeste, samo bivstvovanje koje je izvršenje, ispunjenje i proces kretanja – momentum. Igra je slobodni impuls i bez nje je čovekov život nezamisliv, ona ima svoju bit nezavisno od svesti igrača, te igru imamo i tamo gde bivstvovanje za sebe subjektivnosti ne ograničava tematski horizont i gde nema subjekata koji se ponašaju kao da se igraju.

Publika je pozvana da instalira aplikaciju, uključi blic/svetlo na telefonu i uđe u prostor Momentuma skenirajući delove crteža na zidu koji sadrže tekst i učestvuje u specifičnim momentima igre kroz koje ih vodi autor.

Predrag Terzić FMK izložba KCB

Predrag Terzić je rođen 1972. u Beogradu, a diplomirao na FLU u klasi Čedomira Vasića 2000. godine gde je i magistrirao. Doktorirao na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu. Izlagao je u zemlji i inostranstvu, a trenutno radi kao profesor na Departmanu za digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije.

 

© Fotografije: KCB