Premijera filma „Korak nazad“ Sofije Nedeljković

Večeras u 20 časova u Domu omladine Beograda održaće se premijera filma „Korak nazad“ autorke Sofije Nedeljković, studentkinje na Departmanu za digitalne umetnosti FMK.

Korak nazad film Sofije Nedeljković

„Korak nazad“ je kratkometražni igrani film rediteljke Sofije Nedeljković, u produkciji Perla Films, a pod pokroviteljstvom Filmskog Centra Srbije i FMK, koji nastaje uz podršku mladih filmskih umetnika koji su svojim ogromnim talentom i neumornim radom doprineli da mjuzikl dobije svoje mesto i pred domaćom publikom.

Film prati glavnu junakinju Dunju u toku jednog dana, tokom kojeg joj se život iz korena menja. Nakon što sazna da je trudna, ona upada u niz peripetija sa šefom, državnim institucijama, porodicom i prijateljima, a sve to kroz zabavne songove koji će svojim šarmom umanjiti opor osećaj, koji se neumitno stvara tokom prikaza jednog ozbiljnog društvenog problema kao što je gubitak posla usled saznanja da će porodica biti bogatija za novog člana. Dunja i sama uviđa problem kada se u njemu pronađe, pa konačno svesna situacije u kojoj se našla, odlučuje da se bori za sebe i svoju porodicu.

Sofija Nedeljković, rediteljka i koscenaristkinja kaže: „Mjuzikl kao žanr dopušta određene slobode izražavanja, te smo hteli da na jedan neobičan način ispričamo priču, koja na površini izgleda veselo i razigrano, ali kada se zagrebe ispod površine, ona govori o urušavanju jedne porodice usled sistemske diskriminacije žena“.

Nevena Perlić, producentkinja filma, ističe da su ona i rediteljka još tokom pisanja scenarija zamišljale kako da, po ugledu na holivudski stil pripovedanja priče koji uz sebe uvek nosi velelepnost i bogatstvo kadra, prenesu ovu magiju na platno. Uz stilizovane koreografije, pesma glavnih junaka se čula na nepogrešivo filmičnim lokacijama Beograda.

Glavnu ulogu Dunje hrabro nosi Srna Đenadić, a ulogu glavnog negativca Šefa, poneo je Jakov Jevtović. Sa njima na platnu će se naći i Sofija Jeremić, Miljana Gavrilović, Dubravko Jovanović, Matija Živković i drugi, a u ovom filmu će kao glumica debitovati i Ana Radonjić poznatija kao Zoe Kida. Oni će kroz svoje songove opevati priču o jednom društvu, čvrstim generacijskim uverenjima, problemima u sistemu, te kako za neke borbe saznamo tek kada sa suočimo sa njima.

Premijera filma će se održati u Domu omladine 13. juna od 20 časova, nakon čega će uslediti i panel diskusija o filmu, koju će voditi Milena Šmigić, na temu trenutne situacije na polju ženskih radnih prava.

Autorsku ekipu filma čine:

Rediteljka i scenaristkinja: Sofija Nedeljković
Producentkinja i scenaristkinja: Nevena Perlić
Direktor fotografije: Vuk Papić
Montažerka: Jovana Filipović
Kompozitor: Lazar Arsović
Scenografkinja: Aleksandra Zečar
Kostimografkinja: Vanja Stajić
Dizajnerka šminke: Milica Stanković
Supervizor zvuka: Srđan Bajski
Koreografkinja: Marija Škrbić

Izvor: Dom omladine Beograda

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.