Film „Presuda“ Dore Jung na festivalu Ca’ Foscari u Veneciji

U programu zvanične selekcije Festivala kratkog filma Ca’ Foscari, koji se održava ove nedelje u Veneciji, biće prikazan i film studentkinje Departmana za digitalne umetnosti FMK Dore Jung.

Film Presuda Dora Jung

Film „Presuda“ je diplomski rad Dore Jung na Fakultetu za medije i komunikacije, sniman u Beogradu u decembru 2020. godine i podržan od strane Filmskog centra Srbije.

Film će biti prikazan 5. maja 2022. u Auditorijumu svete Margarite iz IX veka, koji je pretvoren u pozorište i bioskop u Veneciji. Ove godine u žiriju Festivala su francuska rediteljka i scenaristkinja Kolin Sero, reditelj Frančesko Montanje i dugogodišnja programska savetnica Venecijanskog filmskog festivala Marina Motin.

Ca’ Foscari je prvi festival evropskog filma koji su pokrenuli studenti italijanskih univerziteta uz podršku profesora i profesionalaca iz sveta kinematografije. Reč je o međunarodnom konkursu otvorenom za studente filma iz celog sveta, koji je tokom 12 godina postao važan orijentir kako za mlade filmske umetnike, tako i za profesionalce i publiku.

Film Presuda Dora Jung

Dora Jung, rediteljka ovog ostvarenja u predstavljanju „Presude“ ističe sledeće:
„Inspiraciju za kratkometražni film Presuda nalazim u jednom od gorućih i najbolnijih problema našeg društva. Dugogodišnje i sistematsko nasilje u porodici okidač je za mnoga ubistva žena. Ubistva postaju sve brutalnija i surovija. U mnogim slučajevima institucije su te koje ne reaguju blagovremeno, ali i okruženje u kom živimo. Slučaj zlostavljene žene koju okrivljuju za teško ubistvo muža, moćna muževljeva porodica koristi svoj uticaj da u sprezi sa političkim vrhom i sudstvom, njenu nužnu odbranu kvalifikuje kao svirepo ubistvo. Postavlja se pitanje ko su ti moćni ljudi koji zakone tumače po svojoj volji, koje su to socijalne ustanove plaćene da štite prava ljudi, žena, a naročito dece. Odgovori na ta pitanja kao da se drže pod velom tajni u nekim društvima, a razotkriti samo neke od aktera u tom dugom lancu čini se nemogućim. Značajan mi je bio i uvid u istraživanje na temu „Nasilje nad ženama“ sa koordinatorkom Sigurne kuće gospođom Vesnom Stanojević. Glavna perspektiva filma je perspektiva mladog advokata, što predstavlja neki drugi ugao posmatranja na ovu temu. Atmosferu filma dopunjuje prostorija u kojoj su akteri filma – hladna odaja koja odaje utisak totalne izolovanosti.“

Scenario je pisao Danilo Bjelica. direktor fotografije je Nikola Vesić, scenografkinja Andreja Rondović, kostimografkinja Milica Terzić, snimatelj i dizajner zvuka Boris Mijatović, montažer Nemanja Tasić, a producentkinja Jelena Pranić.

Uloge u „Presudi“ tumače: Lazar Đukić, Hana Selimović, Miloš Timotijević, Dušanka Glid, Danica Nikolić, Srna Đenadić.

Autorka fotografija je Aleksandra Pešić.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.