Razgovor o knjizi “Teorija sa ideologijom” Rastka Močnika

By 19.11.2019Vesti

Razgovor o knjizi “Teorija sa ideologijom” Rastka Močnika

Pozivamo vas na razgovor o novoj knjizi profesora Rastka Močnika, koja će se održati u sredu 27. novembra u 18 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21).

Rastko Močnik knjiga Teorija sa ideologijom FMK

Na razgovoru pod nazivom „Između ideologija i teorije“ učestvuju autor knjige prof. dr Rastko Močnik, prof. dr Rade Pantić i Marko Đorđević.

Nedavno objavljena knjiga „Teorija sa ideologijom“ u izdanju FMK knjige sastoji se od niza tekstova u kojima autor razmatra odnos ideologije i teorije pokušavajući da reaktuelizuje kritičku poziciju humanistike, a zalažući se protiv upotrebe nauke kao instrumenta ideoloških potčinjavanja. Autor pokazuje kako je moguće pronaći mesta otpora hegemoniji dominantnog shvatanja nauke kao neutralne i objektivističke delatnosti koje je zapravo uvek i bilo osnova vladajućim ideologijama.

Rastko Močnik je sociolog koji se bavi epistemologijom humanističkih i društvenih nauka, sociologijom kulture i teorijom ideologije. Doktorirao je 1975. godine u Parizu (Université de Paris X, Nanterre), a potom i 1983. na Univerzitetu u Ljubljani. Osnivač je, zajedno sa Slavojem Žižekom i Mladenom Dolarom, Ljubljanske psihoanalitičke škole. Predaje savremene društvene teorije na Univerzitetu u Ljubljani, Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, i na Plovdivskom univerzitetu Paisij Hilendarski.