Projekcija filma „Hello Dankness“ i razgovor sa umetničkim duom Soda Jerk

Departman za digitalne umetnosti vas poziva na projekciju filma i razgovor sa australijskim umetničkim duom Soda Jerk u utorak, 9. aprila u 18:30 časova u sali 421 na IV spratu FMK. Den i Dominik Anđeloro će prvi put u Beogradu prikazati svoj dugometražni remiks film „Hello Dankness“, koji je premijerno prikazan na Berlinalu 2023. godine i dobitnik je mnogih festivalskih nagrada.

Soda Jerk

„Hello Dankness“ je politička basna koja sledi psihotropni spektakl američke politike od 2016. do 2021. godine, kao i mitove i znanja koji su se oko ovog spektakla ukorenili. U formi prigradskog stoner mjuzikla, film prati američko susedstvo tokom ovog vremenskog perioda dok se realnost zasnovana na konsenzusu raspada u teorijama zavere i drugim zarazama.

Den i Dominik Anđeloro će dati kratak uvod u njihovu faund futidž filmsku praksu, a nakon filma sa studentima će održati Q&A razgovor koji će moderirati Boško Prostran, docent na Departmanu za digitalne umetnosti.

Soda Jerk je australijski umetnički duo koji pravi faund futidž filmove sa lažnim dokumentarističkim impulsom. One su suštinski zainteresovane za politiku slika – kako cirkulišu, kome koriste i kako se mogu poništiti. Sa sedištem u Njujorku više od jedne decenije, nedavno su se preselile u Evropu. Soda Jerk izlaže u oblastima umetnosti i eksperimentalne kinematografije, a sarađivale su na projektima sa sajberfeminističkim kolektivom VNS Matrix i elektro muzičkim bendom The Avalanches. Njihov dugometražni igrani film „Hello Dankness“ premijerno je prikazan na Berlinalu 2023. godine i osvojio je brojne filmske nagrade, uključujući najbolji film na Filmskom festivalu u Atlanti i Lausanne Underground Film & Music Festival, kao i BlackmagicDesign Australian Innovation Award i Berwick New Cinema Award. „Hello Dankness“ nastavlja njihovu filmsku političku basnu „Terror Nullius“, koje se odrekao naručilac nazvavši film „neaustralijskim“. Gardijan ga je nazvao „vrtoglavo ambiciozno satirično delo“ i jedan od najboljih australijskih filmova decenije. Radovi Soda Jerk su izlagani na međunarodnim filmskim festivalima i umetničkim institucijama, uključujući Centre Pompidou, Moderna Museet, Kunsthal Charlottenborg, theWhitworth, Barbican, Chisenhale Gallery, Künstlerhaus Bethanien, HartwareMedienKunstVerein, Museum of Contemporary Art Chicago, National Gallery of ArtWashington DC, Wexner Center for the Arts, Walker Arts Center, Museum of theMoving Image NYC, Pioneer Works, Seoul Museum of Art, Video Bureau Guangzhou,Tai Kwun Contemporary Hong Kong, the British Film Institute and Anthology FilmArchives.

Filmografija
The Phoenix Portal (2005), Hollywood Burn (2006), Astro Black (2007-2015), After theRainbow (2009), The Time that Remains (2012), The Carousel (2011), The Was (2016),Terror Nullius (2018), Hello Dankness (2022).

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju projekciji filma i razgovoru sa umetničkim duom Soda Jerk.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.